Středočeský kraj je až po uši v problémech. Kontrolní výbor má prověřit silničáře

Kauza kolem středočeských silničářů se vleče už dlouho
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dlouhodobé problémy kolem kontroly středočeských silničářů neberou konce. Opoziční zastupitelé za hnutí STAN nyní oznámili, že chtějí dosáhnout toho, aby hospodaření krajské správy a údržby silnic mohl prověřovat kontrolní výbor zastupitelstva.

STAN podá svůj návrh na příštím jednání Středočeského kraje. Krajský radní pro dopravu František Petrtýl (ANO) řekl, že rada kraje se návrhem bude zabývat.

Hospodaření krajských silničářů je dlouhodobě terčem kritiky opozice. Zastupitel za ODS Michael Pánek kvůli němu nedávno podal trestní oznámení na vedení kraje i krajské správy a údržby silnic. Pánek opakovaně poukazuje na údajně nehospodárné chování krajských silničářů a tvrdí, že vedení kraje tuto organizaci téměř nekontroluje. Podle jeho propočtů vznikla možnými machinacemi s veřejnými zakázkami kraji škoda 670 milionů korun. Zástupci kraje to odmítají a poukazují na to, že kontroly a audit u silničářů žádná závažná pochybení neprokázaly.

Podle auditora neumí komunikovat

Podle STAN ale auditoři ve svých doporučeních upozorňují na chyby v oblasti kontroly i hospodaření. "Auditor konstatoval, že způsob řízení krajské správy a údržby silnic by mohl být efektivnější, pokud by organizace například lépe komunikovala se svým zřizovatelem a umožnila kontrolu své činnosti. Jako vhodnou formu realizace těchto doporučení proto navrhujeme definovat oprávnění Kontrolního výboru zastupitelstva Středočeského kraje vůči příspěvkové organizaci Krajská správa a údržba silnic," uvedl předseda kontrolního výboru Ivo Šanc (STAN). Podle STAN bylo podobné opatření zavedeno i v Karlovarském kraji.

Petrtýl řekl, že rada kraje se bude návrhem zabývat. Zhruba s polovinou toho, co opozice žádá, radní nemá problém, například se zveřejňováním kontrol. "Podíváme se na to a rozebereme to," uvedl. Vedení kraje podle něj nemá zájem nic zatajovat, správa a údržba silnic ale podle Petrtýla na druhou stranu nyní nedělá nic jiného než předkládá tabulky a materiály, což stojí zaměstnance čas a úsilí. "Podařilo se sehnat velké množství financí, připravujeme projekty, jsme velmi úspěšní a ti lidé už to těžce nesou, když se do nich pořád někdo opírá," dodal Petrtýl.

Příkladem by mohly být nemocnice

Předseda klubu zastupitelů za STAN Věslav Michalik poukázal na to, že krajská správa a údržba silnic hospodaří s mnohamiliardovým majetkem, stejně jako například krajské nemocnice. U nemocnic je ale podle něj nezávislá kontrola možná, protože kontrolní a řídicí funkce plní představenstvo a dozorčí rada se zástupci kraje. V případě silničářů je podle STAN kontrola a komunikace ze strany samosprávných orgánů kraje minimální.