Přehled výsledků u letošních testů letních pneumatik

Michelin Pilot Sport 4
Zobrazit fotogalerii (3)
  |  Komerční sdělení

V posledních několika týdnech se to na internetu hemží testy letních pneumatik různých rozměrů. Pokud tedy plánujete investovat do nějakých nových modelů, měli byste se řídit právě výsledky těchto testů. Prozradí vám totiž, do jakých pneumatik vložit důvěru, a od jakých naopak dát ruce okamžitě pryč. V následujících řádcích vám prozradíme, jak ohodnotili pneumatiky redaktoři magazínů AutoZeitung a AutoBild a autoklubu ADAC.

Vítěz v kategorii 235/45 R18

Oblíbený německý magazín AutoZeitung vyzkoušel deset pneumatik větších rozměrů 235/45 R18 napříč různými cenovými kategoriemi. O takové pneumatiky mají zájem především majitelé vozidel vyšší třídy.

První příčku obsadily pneumatiky Continental PremiumContact 6, které byly testovány na vozidle Škoda Superb Combi 2.0 TDI s výkonem 150 koní. V podstatě ve všech částech testování si pneumatiky vedly vskutku výborně. Slibují perfektní jízdní vlastnosti takřka na jakémkoli stavu vozovky, tedy suché i mokré. Bez jakýchkoliv problémů zvládají zatáčky a odezva při brzdění je okamžitá. Pneumatiky mohly při testování získat až 300 bodů, přičemž komisaři je ohodnotily 277 body, což je opravdu úctyhodný výkon.

Jedinou věc, kterou redaktoři magazínu AutoZeitung pneumatice vytknuli, je slabší kilometrový nájezd oproti modelu Michelin Primacy 4, jenž skončil na druhém místě. 

Vítěz v kategorii 225/45 R17

Dále redaktoři magazínu AutoBild otestovali letní pneumatiky o velikosti 225/45 R17, které si objednávají zejména majitelé vozidel jako Audi A4, Ford Mondeo či Škoda Octavia. Prvně redaktoři vyzkoušeli brzdnou dráhu u 53 modelů, přičemž výběr potom zúžili na nejlepší dvacítku, aby ji podrobili dalšímu testování.

Zlatou medaili získaly pneumatiky Michelin Pilot Sport 4, jejichž tvůrci opravdu věděli, co dělají. Vlastnosti jsou vyvážené, pneumatiky nepokulhávaly v žádné disciplíně. Jediný bod, který jim komisaři vytkli, je vyšší pořizovací cena. I tento nedostatek však vyvažují klady, jako jsou všestranné využití, spolehlivost na mokré i suché vozovce a vysoká odolnost vůči opotřebení.

Magazín vlastnosti pneumatik známkoval jako ve škole, přičemž model Michelin Pilot Sport 4 si odnesl známky 1, 1 a 1-. Uvedené „mínus“ je právě kvůli již zmíněné vyšší ceně. 

Vítěz v kategorii 185/65 R15

Ještě nesmíme zapomenout na letní pneumatiky 185/65 R15, na jejichž zoubek se podíval německý autoklub ADAC. Přestože si v posledních několika letech držela prvenství značka Continental, v tom letošním roce se karty trochu zamíchaly.

První místo získaly zaslouženě pneumatiky Bridgestone Turanza T005, které se pyšní propracovaným letním dezénem. Velice dobře si vedly v disciplínách na mokru, ale také na suchu. V zatáčkách byly stabilní. Za jediný kámen úrazu označili komisaři vyšší hlučnost.

Klíčová slova: