Žáha o Velikonocích zlobí. Nepříjemného pálení se ale můžete zbavit snadněji, než si myslíte

Vánoce znamenají pro lidský organismus vysokou zátěž. Platí to i u štítné žlázy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Každý, kdo to zná, bezesporu potvrdí následující: Pálení žáhy je mimořádně nepříjemná záležitost. Stále se hledají cestičky, jak ji co nejrychleji a nejefektivněji uhasit. Člověk ale někdy přemýšlí asi až moc, protože jen doma je takových prostředků často k dispozici více než dost.

Velikonoce znamenají pro lidský organismus vysokou zátěž. Právě pálení žáhy se pak během tohoto období objevuje u lidí vůbec nejčastěji za celý rok. Beránek, vajíčka, nádivka a další pochutiny dávají tělu zabrat. Samozřejmě odříkat si mlsání úplně nejde, může se vám to však vymstít. Právě třeba tím, že vás začne nepříjemně pálit žáha.

Proč vlastně žáha pálí?

Tou hlavní příčinou, proč mnoho lidí má s něčím podobným problém, je svěrač při vchodu do žaludku. Už totiž nepracuje správně a trávící potrava i žaludeční kyselina se vracejí ze žaludku zpět do jícnu. To způsobuje pálení a bolest v hrdle a také v žaludku.

Na vině ale může být klidně i vrozená vada, což je ale v případě pálení žáhy lehce okrajovou záležitostí, nicméně počítat se s ní musí. Daleko častěji jsou ale jiné spouštěče tohoto nepříjemného stavu. Jedná se o obezitu, stres a nebo také přiliš velké porce jednotlivých jídel. V takových situacích je pak nasnadě využít některé z ověřených domácích produktů.

Heřmánkový čaj

K léčbě nepříjemných pocitů v oblasti žaludku by mohl pomoci heřmánkový čaj. Má totiž relaxační a uspokojující účinek, pálení žáhy ale zmírní hlavně díky svým antispazmickým a protizánětlivým účinkům. Pozor ale na jednu zásadní věc. Tento čaj je třeba pít naprosto bez cukru, protože právě ten pálení žáhy ještě umocňuje a nastal by pak zcela kontraproduktivní výsledek.

Bramborová šťáva

Ta se považuje už dlouhé roky za osvědčený prostředek během pálení žáhy. V pohodě ji seženete v každém obchodě se zdravou výživou a má také i preventivní účinek. Pijte pravidelně asi 125 mililitrů šťávy, a to ideálně deset minut před každým jídlem. Škrob, který šťáva obsahuje, může neutralizovat přebytečnou žaludeční kyselinu.

Žvýkačky v kapse

Pokud jste na cestách a chcete pálení žáhy předejít, pak byste měli mít bezesporu po ruce žvýkačky. Právě jejich žvýkání aktivuje produkci slin a to pomáhá redukovat kyselinu v jícnu. Ze studie, která byla realizovaná v USA, vyšlo, že lidé, kteří hodiny žvýkali žvýkačku, pocítili znatelnou úlevu od bolesti.

Ořechy a mandle

I ty mohou být velmi užitečné, pokud máme problémy s pálením žáhy. Rozžvýkat pár oříšků pomalu v ústech a až potom je spolknout. Právě tato forma jejich konzumace pomáhá vázat přebytek kyseliny v žaludku.

Co když nic nezabírá?

V takovém případě je bezesporu třeba vyhledat lékařskou pomoc. Pokud pálení žáhy navíc provázejí také těžkosti s polykáním, otoky v oblasti břicha a nebo rapidně přibíráte, pak za to mohou být odpovědné bakterie, které se usadily ve vašem žaludku. Díky tomu pak klidně může dojít k nebezpečným onemocněním.

A jaké ponaučení z toho plyne? No, abyste to o Vánocích s tím jídlem, porcemi a kombinacemi příliš nepřeháněli. S rozumem se dají tyto "obžérské" svátky bezesporu přežít bez úhony a i tak si je hezky užijete. Nežijeme totiž proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili…