Kanoista Martin Fuksa: Po pěti měsících mám absťák, potřebuji svoji dávku

Každý závod chce vyhrát, medaile jsou jako droga
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kanoista Martin Fuksa má po dlouhé zimní přípravě závodní abstinenční příznaky. Na první start si ale musí počkat do 11. května, kdy pojede domácí nominační závody v Račicích. Hlavním cílem této sezony je pro něj postup na olympijské hry 2020 v Tokiu, o kterém se bude rozhodovat na srpnovém mistrovství světa v maďarském Szegedu.

Domácí nominační závody by Fuksa jet nemusel. Loňské dva tituly mistra Evropy a dvě medaile z mistrovství světa mu účast ve Světových pohárech zajistily dopředu. "Ale nedělalo by mi dobře, kdybych hned první závod v sezoně jel na mezinárodní scéně. Raději si to teď oťukám, vezmu to formou tréninku a ověřím si, že jsem tu pořád nejlepší. Pomůže mi to i před Světovými poháry, než kdybych rovnou naskočil proti těm nejlepším na světě," má jasno sportovec.

Chci uspět v každém závodě

Rychlostní kanoisté závodí pět měsíců v roce, zbylých sedm na to trénují. Pětadvacetiletý Fuksa se už nemůže dočkat, až se po dlouhé přípravě znovu utká se soupeři. "Já jsem taková povaha, že chci uspět na úplně každém závodě - mistrovství republiky, Světové poháry, Evropa, svět - mě to prostě baví, naplňuje mě to. Už se na to závodění moc těším. Je to pro mě jako droga. Po těch sedmi měsících už mám 'absťák' a už potřebuji něco vyhrát, abych si dodal svou dávku," řekl.

V závěru přípravy už absolvoval i rychlejší úseky. "Z toho už vím, že jsem snad nic neztratil a že bych na tom měl být minimálně stejně dobře jako v minulých letech." Připravoval se v Japonsku, Portugalsku a Chorvatsku, ale také v Česku jezdil na běžkách, posiloval a běhal.

Od března už může trénovat na vodě doma v Nymburce. Vrchol sezony přijde v polovině srpna na MS, které bude hlavní olympijskou kvalifikací. "My jsme malý sport, takže olympiáda je alfa a omega. Když člověk uspěje na olympiádě, tak je to super. Takže v tomto ohledu je to důležitá sezona, protože se musím nominovat na olympiádu," uvedl Fuksa.

Olympiáda? Na tu zatím nemyslím

Na samotnou olympiádu zatím nemyslí, ale jezdí do Japonska na soustředění. Může mu to prospět při lepší adaptaci na tamní podmínky. Voda tam nebude tak klidná jako na umělých kanálech. "V Tokiu je to stejné jako v Riu, kde prostě někde našli vodu a tam pojedeme. Žádný vratný kanál, kde se mohou závodníci rozjíždět, aby nedělali vlny ostatním. Ale nedá se nic dělat a musíme se na to co nejlépe připravit."

V Riu toužil po medaili, ale na kilometru skončil pátý. Od té doby se snaží kanoistiku tolik neřešit. "Pořád je pro mě priorita makat na sto procent, ale před Riem jsem vše hodně hrotil a měl jsem v hlavě jen kanoistiku. Teď už jsem starší, mám více zkušeností a začal jsem to mít více na háku. Umím to chvíli neřešit, odpočinout si a pak se do toho zas na sto procent vrhnout," popisoval.

Ve volném čase například propaguje aplikaci Aktivně a zdravě. "Snažím se předat lidem sportovního ducha. Dáváme jim s dalšími osobnostmi výzvy, které mají plnit. Sport se má podporovat a jsem rád, když ho mohu podpořit a zviditelnit i naši kanoistiku," dodal.