Teď už jde Babišovi o vše, tak blízko vězení ještě nebyl

Také v Číně se sem tam objeví pohlavár, který má problémy se zákonem. Zmizí nebo je odsunut ze svých pozic
Zobrazit fotogalerii (3)

Pamatujete na dvě stě miliard ročně ušetřených na korupci nebo levný papír do kopírek na úřadech? Možná ne, přeci jen už je to víc jak pět let, co se Andrej Babiš dostal i na základě těchto slibů do vlády a původní sliby překryla hromada jiných. Nemáme však ani ten slíbený (teď už) bilion korun, ani levný kancelářský papír. Zkrátka proto, že vláda nefunguje správně a efektivně, pokud se zájmu nás občanů týká. 

/KOMENTÁŘ/ Kde Babiš funguje efektivně, a teď to můžeme sledovat v přímém přenosu, jde o záležitosti jeho osobního zájmu. Policie ve středu oznámila, že dokončila vyšetřování podvodu u Čapího hnízda a navrhla obžalovat premiéra a členy jeho rodiny. Odpovědnost za další postup se tak ve věci podvodu s Čapím hnízdem přesouvá z orgánů ministerstva vnitra k orgánům ministerstva spravedlnosti. A hned ve čtvrtek přišla změna ministra spravedlnosti.

Minulý týden oznámil Babiš změny na postech ministrů dopravy a průmyslu. Bývá zvykem, že změny více ministrů se dějí najednou. Přijít tedy s další změnou o pouhý týden později je velmi nestandardní. Jak se v takovém případě zbavit podezření, že změna ministra spravedlnosti je účelová? To nejde. Přece Babiš není tak neschopný, aby personální změny řešil nepromyšleně.

Benešová? Spíš zděšení

I výběr nového ministra budí velké rozpaky, spíše však zděšení. Kandidátem se stala Marie Benešová, která má velmi blízko k Miloši Zemanovi. Jako ministryně může Benešová navrhovat změny na státním zastupitelství, které teď bude rozhodovat, zda Babiš půjde před soud.

Za normálních okolností by si Babiš asi dobrovolně nenasadil do vlády člověka tak blízkého Zemanovi. Ale teď už jde o vše, a tak se jmenování Benešové jeví jako logické. Změna projde hladce a Babiš má šanci na ovlivnění svého případu. A s počtem kauz objevujících se kolem Zemanových spolupracovníků se i Hradu hodí vlastní člověk na spravedlnosti.

Následující týdny rozhodnou

Jak je celé dění kolem ministra spravedlnosti podezřelé, dokládá i fakt, že o změně nevěděli ani ostatní členové vlády. ČSSD by měla na takovýto krok za jejich zády ostře reagovat. Jenže tento týden dostala ránu, když v úterý Ústavní soud umožnil pokračování exekuce majetku strany kvůli sporu o 338 milionů s dědici právníka Altnera. A reagovat nebude ani KSČM, která vládu drží u moci. Ač o změně komunisté také nevěděli, nástup Benešové se jim vlastně může líbit, protože i oni mají k Zemanovi velmi blízko. 

V nejbližších týdnech se ukáže, jak silná je naše demokracie. Buď jsou všechny výše uvedené obavy liché a Andrej Babiš stane před soudem, kde se bude moci očistit, či bude odsouzen. Anebo se na státním zastupitelství začnou dělat personální změny, zvýší se tlak na současné státní zástupce a Babiš k soudu poslán nebude.