Velikonoční pondělí ve znamení hazardu. První losování sportky slaví výročí

Zobrazit fotogalerii (3)
 

S nadějí člověk dodnes zaškrtává čísla v loterii a doufá, že se v několika vteřinách promění celý jeho život. Příběh o chudákovi, který se stane boháčem, chce zažít každý, kdo si alespoň jednou koupil sportku. Velikonoční pondělí má v tomto ohledu speciální význam. Proč?

Velikonoční pondělí je hlavně o tradicích. Ty lidové se v České republice tlučou s těmi církevními. Den, kdy Kristus vyhrál nad smrtí a vzkřísil svoje tělo a duši, je však v české historii spojen s další velmi zajímavou událostí.

Hazard, který by věřící přisoudili spíše satanu než synu božímu, naplno propukl 22. dubna 1957 na Velikonoční pondělí. Jaká je vlastně historie loterie na našem území?

Láska k hazardu

Československo a hazard, to je kapitola sama pro sebe. Do roku 1953 existovaly dvě oficiální a legální loterie. Konkrétně se jednalo o Československou státní dobročinnou loterii, provozovanou Spořitelnou a Československou třídní loterií. V tento rok však přišel tvrdý zákaz a hazard se ze dne na den stal ilegální zábavou. Čím větší závislost na loterii rostla, tím větší podhoubí měly nelegální struktury československého gamblerství.

Obrovské toky peněz tak utíkaly bez státní kontroly do kapes jednotlivců a socialistické Československo si bylo vědomo toho, že zakázat loterii nebyl dobrý nápad. Stát navíc potřeboval získat finanční prostředky na provoz nově zřízeného Československého svazu tělesné výchovy. A tak vznikla Sazka…

Inspirace z Německa

Sazka je dnes společnost, která generuje neskutečné zisky a pod její křídla se schovává několik dalších loterií z různých koutů světa. Na začátku se však zrodila 3. srpna 1956 z iniciativy Státního výboru pro tělesnou výchovu a sport.

Podnik Sazka tak mohl začít svoji činnost k 15. září 1956. Vzhledem k tomu, že Sazka vznikla díky sportovní instituci, nebylo překvapením, že úplně první sázky byly možné pouze ve sportu. Popularita sázek na sportovní utkání rostla a díky tomu se alespoň částečně podařilo eliminovat činnost nelegálního prostředí.

Nepřehlédnutelný úspěch byl inspirací k rozšíření nabídky, kterou Sazka disponovala. V březnu 1957 bylo na základě usnesení vlády schváleno rozšíření o nový druh loterie se jménem Sportka. Celý model způsobu losování byl převzat z německého Severního Porýní-Vestfálska.

Losovalo se tehdy 6 čísel ze 49. Poprvé se tak stalo právě na Velikonoční pondělí v roce 1957. Těžko říct, zda si politici socialistického zřízení uvědomovali podivnou shodu data a významů, které se k tomuto významnému dni vážou. Pokud ano, nelze jim upřít velmi zajímavý smysl pro humor. Hazard totiž rozhodně nepatří mezi ctnosti, které by bible pokládala za důležité poselství. Datum prvního losování je však pevně zapsáno v historii československé loterie.

Od koruny k milionům

Cena jedné sázky tehdy byla 3 koruny a na výhru šla polovina celkových vkladů. Slovo sportka vychází z faktu, že každé ze 49 čísel reprezentovalo jeden sport. Jednička byla přidělena bobům, dvojka boxu, trojka cyklistice, čtyřka české házené, pětka golfu atd.

Tento model vydržel do 70. let a maximální výhra byla od začátku nastavena na 40 tisíc korun. V roce 1961 však postupně klesla až na pouhých 15 tisíc. Tento fakt sázející zásadně odradil, a tak musela Sportka zase zvyšovat maxima, která bylo možné vyhrát. V roce 1963 už to bylo 80 tisíc a o dva roky později dokonce 200 tisíc korun.

Na dva roky se také spustil pokus, kdy se hrálo o automobil, pračku či ledničku. Tento model byl však velmi brzy shozen ze stolu pro malý zájem sázejících. Důležitým mezníkem v popularitě losování Sportky byl rok 1973. Tehdy se celý napínavý proces losování poprvé odehrával i na televizní obrazovce Československé televize.

Postupně se v roce 1977 přidalo sedmé dodatkové číslo a Sazka zvýšila nejvyšší možnou výhru na 300 tisíc korun, aby v roce 1990 celkové číslo vyšplhalo na půl milionu. Otevřené dveře kapitalismu také zásadně proměnily strukturu celé loterie. Nejvyšší výhru tak od roku 1991 ovlivňovala výše vkladů sázejících. Do milionových sum tak výhry rostly i díky novince, kdy se nevyhrané částky přičítaly k následujícímu losování v podobě tzv. jackpotu.

Sportka se tak za několik desítek let z tisícových výher vyšplhala až k několika milionům. V roce 2000 také jackpot Sporty překročil hranici 100 milionů. Dodnes jsou sázející lákáni na neuvěřitelnou vidinu nepředstavitelných částek. Lidská touha vyhrávat v loterii tak zajišťuje Sazce a její Sportce prosperující budoucnost - a to vše začalo na Velikonoční pondělí…

Klíčová slova: