Hubbleův teleskop je na oběžné dráze již 29 let. Vědci díky němu odhalují záhady vesmíru

Fascinující objevy a nádherné fotografie
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Jak poodhalit nekonečnost vesmíru? Jeden takový recept už existuje 29 let. 24. dubna vynesl raketoplán Discovery slavný Hubbleův vesmírný teleskop, aby nám, lidem na Zemi, poskytl nevídanou podívanou. Krásné obrázky vesmíru však nejsou ten hlavní důvod, proč byl tento výjimečný vynález vyroben.

Nekonečnost vesmíru člověka děsí a okouzluje zároveň. Vědci skrze astronomii už staletí poodhalují tajemství, které skrze hvězdy září nad našimi hlavami.

Rok 1990 však v tomto oboru znamenal milník, který překoná možná pouze návštěva nejbližší planety Mars. Nejslavnější teleskop na světě totiž za dobu svého pobytu na oběžné dráze přinesl tolik cenných informací, že je není možné spočítat. Nebo ano?

Drahá legrace

Vesmírný program, který měl za cíl dopravit Hubbleův teleskop na oběžnou dráhu, počítal původně s jiným datem odletu. Už v roce 1986 se zdálo, že je vše připravené podívat se na vesmír novým pohledem skrze dokonalý optický produkt, jenž nemá na světě konkurenci. Vše na několik let odložil tragický let raketoplánu Challenger.

Mise, která měla vypustit do vesmíru družici pro astronomické pozorování, skončila po 73 sekundách od startu v plamenech. Sedm členů posádky zemřelo a Hubbleův teleskop tak musel počkat několik let, než se NASA odvážila k dalšímu letu do vesmíru. Pouhá údržba teleskopu na Zemi stála neuvěřitelných 6 milionů dolarů měsíčně. Čas však vědci využili k zdokonalení celého přístroje. O čtyři roky se nakonec díky raketoplánu Challenger dostal na oběžnou dráhu.

Původní odhad nákladů na výrobu se pohyboval okolo 400 milionů dolarů, ale reálná částka se zastavila 2,5 miliardách dolarů. Kdyby měl Hubbleův teleskop splatit svoje účty k dnešnímu dni, hovořili bychom o částce přesahující neuvěřitelných 6 miliard dolarů.

Okouzlené oko pozorovatele úžasných snímků by však mohlo uznat, že to za to stojí. Vesmírný teleskop však nebyl stvořen pro obdiv neuvěřitelných snímků, ale k vědeckým poznatkům o existenci vesmíru. To se také dodnes daří naplnit.

Hubbleův teleskop v číslech

Za těch 29 let se díky Hubbleovu teleskopu napsalo tisíce vědeckých prací. Nalétal neuvěřitelných 6,5 miliard kilometrů, provedl obdivuhodných 1,5 milionů pozorování a zachytil přes 43 tisíc vesmírných objektů.

Obrovské množství poznatků bude sloužit několika generacím a je nutné připomenout, že stále činí nové a nové objevy. Kolem 15 terabytů dat zní romanticky možná pro milovníky IT, ale v těchto abstraktních číslech jsou schované neuvěřitelné zázraky. Čím dalším se může pyšnit jeden z nejvýznamnějších vynálezů naší civilizace?

Co například stihnete za 97 minut? Hubbleův teleskop stačí oběhnout celou planetu. 13,1 metrů dlouhý s hmotností 11,1 tun a průměrem 4,3 metrů se pohybuje ve výšce 570 kilometrů na oběžné dráze. Astronom Edwin Hubble by byl jistě pyšný, že tento nádherný teleskop nese jeho jméno. Čím si tento vědec vysloužil takovou poctu?

Už na začátku minulého století tvrdil, že se vesmír rozpíná ještě mnohem dál za hranicí naší galaxie. Všechny tyto teorie, jako kdyby si potvrdil sám, respektive byl to právě Hubbleův teleskop, který teorii potvrdil ve vědecký fakt.

Hubbleův teleskop kromě revolučních objevů v astronomii pořídil během svých 29 let miliony snímků, poodhalující do té doby nepoznané a neviděné části nekonečného vesmíru.

Krásné a obdivuhodné obrazy okouzlují dodnes a my se z povrchu zemského můžeme těšit na další a další nádherné obrazy, které nám NASA a ESA skrze ten nejvýznamnější produkt optiky bude nadále servírovat na stříbrném podnose. Děkujeme!