Za oponou, Lajna, Kancelář Blaník a další: Seriály z internetu získávají na kvalitě

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V posledních letech se ze seriálů stal neopomenutelný fenomén. A může za to hned několik důvodů. Jednak to, že vzniká vysoké množství skvělých titulů. Jednak to, že se dají sledovat takřka kdekoliv. Nejen v televizi, ale i na internetu. Dnes se podíváme na nejznámější a nejpozoruhodnější seriály, které ovládly internet.

Za oponou

Nový ředitel Petr Kaluža, kterého hraje Hynek Čermák, je hlavním protagonistou seriálu, který je možné zhlédnout na serveru idnes.cz. Seriál plný vulgarismů a vtipných, místy trochu příliš konstruovaných scének se velmi podobá takřka souběžně uváděnému seriálu České televize Zkáza Dejvického divadla. Podobně jako v tomto úspěšném titulu je úkolem Hynka Čermáka zachránit krachující divadlo.

Na seriálu Za oponou je místy patrné, že k jeho vzniku neměli tvůrci tolik prostředků. To však nic nemění na tom, že se titul Za oponou stal zcela po právu vyhledávanou a oblíbenou zábavou. Velkou zásluhu na tom má právě Hynek Čermák, kterému je role zčásti šíleného ředitele divadla takřka šitá na míru.

Vyšehrad

Klasika mezi českými internetovými seriály je Vyšehrad. Parodie obrovských fotbalových talentů, kteří se místo sportu věnují spíše večírkům, v níž zářil Jakub Štáfek, zaznamenala obrovský úspěch. Představitel hlavní role se stal vyhledávnou hvězdou nejen v internetovém prostředí. Svou roli zopakoval třeba při tréninku "skutečných" fotbalistů, kam byl díky Vyšehradu pozván.

Lajna

Podobného schématu jako Vyšehrad využívá i seriál Lajna, v němž se hlavní role zhostil Jiří Langmajer. Ten představuje hokejového trenéra, bývalého hráče NHL a olympijského vítěze, který odchází trénovat do Havířova. Jeho hlavním cílem je vychovat hvězdu obdobné velikosti, jakou byl on sám, ze svého syna, jehož představuje Zdeněk Piškula.

Vedle seriálu Vyšehrad lze paralelu s Lajnou nalézt i v již několik let starém seriálu Poslední sezona. Tam se z kariéry v NHL vrátil Martin Dejdar, aby ještě jednu, poslední sezonu strávil ve svém domovském klubu. Problém tohoto seriálu byl v tom, že se bral příliš vážně. A to tak docela nefungovalo třeba ve chvíli, kdy si rozlícení hokejoví fanoušci zahráli na fotbalové ultras a rozbili slavnému hokejistovi auto.

To Lajna se zas tak vážně nebere a rozhodně jí to prospívá. Není to sice žádný klenot, ale mezi internetovými seriály – a možná nejen mezi nimi – představuje rozhodně to lepší.

Kancelář Blaník

Možná vůbec nejúspěšnější seriál, který se na českém internetu vyskytl. Svědčí o tom i skutečnost, že se Tonda Blaník, protagonista seriálu, podíval až na filmová plátna. Tonda Blaník ve výborném podání Marka Daniela je smyšleným lobbistou, který zasahuje do často reálných politických kauz a událostí.

V Kanceláři Blaník se s českými politiky rozhodně nemazlili. Dlouhodobým terčem byli především Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman. Ale i mnozí další politici a osobnosti, které se kolem politiky a politiků pohybovaly a pohybují.

Seriál Kancelář Blaník – a stejně tak z něj vycházející film – navazují na dlouhou a bohatou tradici české politické satiry tím nejlepším způsobem.

Semestr

Za úspěšným seriálem Semestr stojí režisér Adam Sedlák. V seriálu sledujeme obrazovky počítačů, na nichž se odvíjí celý příběh. Semestr je lépe dostupný pro ty diváky, kterých se generačně týká. Ti se v něm velmi snadno najdou.