Exotika i na vaší zahradě: Jaké dobroty si můžete vypěstovat v našich podmínkách?

Domácí kaki? Proč ne, je to celkem snadné
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V našich klimatických podmínkách můžeme pěstovat i tropické a subtropické rostliny či dokonce ovoce. Některé vydrží teploty i hluboko pod bodem mrazu a jiné se dají na zahradách pěstovat pouze v teplých měsících a následně je musíme zazimovat. Vypěstujte si na vlastní zahradě kiwi, fíky nebo kaki, banány i třeba bambus a palmy.

Člověk nemusí být nutně profesionální zahradník, aby si na zahrádce či balkoně dokázal vypěstovat i exotické rostliny. Vaše zahrada se může proměnit v místo, kde - co se flóry týče - se potkává téměř celý svět. Můžete si sami vypěstovat bylinky původem třeba z Ruska - například eleuterokok nebo ženšen - zahradu si zkrášlit okrasnými stromy, jako je jinan dvoulaločný (ginkgo biloba), původem z Číny, nebo jerlín japonský.

Přes léto pak můžete dopřát své zahradě či balkonu přítomnost jednoho z nejkrásnějších kvetoucích stromů na světě - ohňového stromu ( Delonix regia) pocházejícího z Madagaskaru. Jen ho poté na zimu musíte umístit do vnitřních prostor.

Banán severu nebo výborné kaki

"Banán severu" neboli pawpaw či v češtině muďoul trojlaločný, je ovocný strom původem z USA, jenž má velké vejčité plody chutnající jako banány, mango či dokonce ananas. Tento strom se pyšní také překrásnými oranžovohnědými květy a snese teploty až do -25 °C.

Kaki (churma, sharon) je ovoce se sladce navinulou chutí. Roste na stromech z rodu tomel, pro nás známé svým krásným pruhovaným dřevem zvaným eben. Výborně se hodí do zmrzlin i koktejlů. Většina tomelů roste pouze v tropických oblastech, ale dva z nich jsou přizpůsobeny pěstování v mírném pásu, a tak je bez obav můžeme mít v našich zahradách.

  • Tím prvním je Tomel viržinský, jenž pochází ze Severní Ameriky. Jeho plody mají menší vzrůst, zato dokážou odolávat nižším teplotám až -25 °C.
  • Druhým je Tomel japonský, který je choulostivější a snese teplotu maximálně -16 °C. Doporučuje se pěstovat v městských a příměstských oblastech.

První fíky už po dvou letech

Při vysazování fíkovníku musíme zvolit jižní místo nejlépe blízko domu, kde v zimě bude bránit mrazu. Nejháklivější na mráz jsou mladé stromky, a proto je musíme chránit před zimou co možná nejvíce. První sklizně se dočkáme už po dvou až třech letech a po deseti letech můžeme sklízet i několik kilo fíků!

Některé exotické rostliny a plodiny můžeme pěstovat i v českém klimatu. Proč si nedat třeba vlastní citusový plod nebo třeba kaki?

Kiwi (aktinídie čínská) se u nás pěstuje podobným způsobem jako vinná réva. Výhony se vedou po vodorovných drátech. Při pěstování musíme myslet na to, že mladé rostliny jsou náchylné na nízké teploty, a ochránit je přihrnutím hlíny na kořeny.

Doma si můžeme dokonce vypěstovat celou řadu tropického ovoce - ananas, mango, citrusy a další. Jejich rostliny ale nesnesou nízké teploty, a proto na pěstování na zahradě musíme zapomenout. Lepší je tedy zvolit umístění uvnitř, např. ve velkém květináči, a přes léto ho umístit ven na slunné místo. Takto vypěstované plody samozřejmě nedosáhnou velikosti, na kterou jsme z obchodů zvyklí, ale i takový malý "citrusek" dokáže určitě udělat radost.

Okrasné dřeviny k bazénům i vířivkám

Na našich zahradách můžeme pěstovat mnoho druhů mrazuvzdorných palem, jako jsou například jubaea čilská, trachycarpus nanus, sabal palmetto a mnoho dalších, které vynikají hlavně u venkovních bazénů a vířivek. Vedle palem se v našich podmínkách daří i překrásnému okrasnému stromu katalpě trubačovité. Můžeme ho vidět i v parcích.

Má krásné velké srdčité listy a v červnu se můžeme dočkat i bílých vonících květů. Pro zpestření si zvolme pro pěstování třeba i bambus nebo jerlín japonský, juku, agáve, mrazuvzdorný banánovník (musa basjoo). Možností v dnešní době máme nepřeberné množství, tak proč se spokojit s pouhou klasikou?