Chystáte se v létě autem do Chorvatska nebo Itálie? Máme pro vás pár tipů

Jste opravdu připraveni, nebo si to jen myslíte?
  |  Komerční sdělení

Středomoří je pro lidi z našich končin relativně dostupné, ať už z hlediska dálky, financí nebo administrativních požadavků. Nelze se proto divit tomu, že mnoho Čechů nejenom využívá nabídek cestovních kanceláří, ale také často vyrazí do Itálie nebo Chorvatska na vlastní pěst a po vlastní ose. Chcete letos patřit mezi ně?

Tipy na cestu nepodceňujte

Cestování na dovolenou v autě má mnoho výhod a přináší nezaměnitelný pocit svobody. Občas ale s radostmi a svobodou přicházejí i strasti. Do pohodové nálady vás určitě nenaladí čas strávený blouděním po neznámých silnicích nebo uprostřed nekonečné zácpy. Proto jsme se rozhodli připravit několik přehledných tipů pro motoristy, kteří mají chuť vydat se za krásami středomoří.

Kudy kam?

Cesta autem do Chorvatska může mít hned několik podob, které se od sebe liší jak svojí délkou, tak nároky na vaši peněženku. Velmi často se cestovatelé do Chorvatska vydávají přes Slovensko a Maďarsko. Z Prahy, přes zastávky například v Bratislavě a Szombathély, se dostanete do chorvatského Splitu za přibližně 12 hodin. Alespoň pokud vám bude přát počasí a stav dálnic. Druhou oblíbenou variantou je cesta vedoucí přes Rakousko a Slovinsko, která bývá o něco kratší. Poměrně příjemným bonusem je možnost úplně se vyhnout slovinským dálnicím, pokud zvolíte místo trasy přes Maribor cestu napříč městy Ljutomer a Ormož. Celková cena tam i zpět, když počítáme pouze náklady na pohonné hmoty a dálniční známky, by neměla o mnoho přesáhnout 6 tisíc korun.

Pokud se chystáte vyrazit autem do Itálie, máte na výběr možná ještě širší množství tras. Hodně samozřejmě záleží na tom, která část Itálie vás nejvíce uchvátila a kde hodláte strávit nejvíce času. Z Brna do Benátek se například přes Rakousko dostanete už za nějakých 7,5 hodin, do Milána vám však štreka ze stejného místa zabere o 3 hodiny více. Velmi atraktivní variantou pro ty, kteří chtějí poznávat i za jízdy, je cesta vedoucí přes Německo a Švýcarsko.

Ačkoliv se to může zdát jako zbytečně dlouhá oklika, ve skutečnosti ale zvládnete výletem přes Řezno, Mnichov či Lugano zkrouhnout až hodinu času. Náklady na cestu do Itálie se různí podle destinace. Rozhodně se připravte, že vás nebudou vysávat pouze benzinky či dálniční známky, ale i italské mýtné brány. Průjezd 100 km dálnic vás bude stát 9 euro. 

Přípravu nezanedbejte 

Sedět deset a více hodin v autě samo o sobě otestuje vaše nervy, takže se snažte minimalizovat všechny ostatní stresory před odjezdem. Bohužel se často stáváme oběťmi vlastní nerozhodnosti a odkládání důležitých záležitostí na později. Předem si dobře rozmyslete celou cestu, ujistěte se, že nevyrážíte unavení (zapomeňte na desetihodinovou jízdu po práci, ohrožujete tím sebe a všechny kolem vás), vyřiďte všechny potřebné doklady dlouho dopředu a vyberte správný čas odjezdu.

Každý rok se totiž opakuje stejný scénář, kdy se kolony aut sotva plouží v pátečním odpoledni. Kromě přípravy na cestu se dostatečně informujte i o svém cíli, abyste se vyhnuli turistickým pastem a našli opravdové středomořské klenoty. Důkladně prostudovaný průvodce pro Itálii nebo Chorvatsku by měl být povinností. 

Ať už vyrážíte s rodinou, přáteli nebo chcete poznávat jih o samotě, auto je skvělým způsobem, jak se relativně rychle a levně dopravit na místo. Sebelepší GPSka však nenahradí zkušenosti cestovatelů z masa a kostí, které vám lépe pomohou si cestu užít. 

 

Klíčová slova: