Dietl, Klusák, Dudek aneb kdo stojí za jedním z nejlepších českých seriálů

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Seriál Nemocnice na kraji města je legendou a neochvějnou jistotou mezi českou seriálovou tvorbou. Podívali jsme se na tři osobnosti, bez nichž by Nemocnice na kraji města nikdy nebyla. Nebo by alespoň nebyla takovou, jakou je.

Jaroslav Dietl

Bezpochyby jedna z postav, které Nemocnice na kraji města vděčí za to, že byla tak úspěšná – a nejen v době, kdy byla odvysílána, ale i o více než čtyři dekády později. Scenárista Jaroslav Dietl se narodil v roce 1929 v chorvatském městě Záhřeb.

V první polovině padesátých let studoval filmovou dramaturgii na pražské FAMU. Jaroslav Dietl se proslavil především jako autorů scénářů k televizním seriálům. Vedle Nemocnice na kraji města pracoval či spolupracoval na Ženě za pultem, Malém pitavalu z velkého města či na seriálu Synové a dcery Jakuba skláře.

Jaroslav Dietl stojí za mimořádným úspěchem Nemocnice na kraji města, o tom nelze v nejmenším pochybovat. Také však velmi zásadně ovlivnil tvář českých seriálů obecně. Scenárista a spisovatel údajně vedl velmi hektický způsob života, což se podepsalo na jeho zdravotním stavu a předčasném úmrtí. Zemřel v roce 1985 na infarkt, který jej zastihl při tenisovém zápase s rodinou.

Jan Klusák

Jan Klusák měl na starost hudební doprovod seriálu Nemocnice na kraji města. Dnes je pro nás hudební podkres neodmyslitelnou součástí tohoto kultovního díla. Svého času s ním však Jan Klusák takový úspěch neslavil. Se svou hudbou narazil především na režiséra Jaroslava Dudka a na jeho takřka odpor. Naštěstí nebyl Jaroslav Dudek rozlícený natolik, aby se poohlédnul po jiném skladateli. Těžko si totiž lze představit, jaká by byla Nemocnice na kraji města bez Jana Klusáka a jeho práce.

Jaroslav Dudek

Kde by byl film či seriál bez režiséra! Přestože byla Nemocnice na kraji města vzdálena – a to jak vyzněním, tak dobou – seriálům, v nichž se projevil režisér jako skutečně svébytný hlas, bez skvělého vedení by se mohli ostatní přetrhnout a nic moc kloudného by z toho patrně nevylezlo. Na Nemocnici na kraji města pracoval režisér Jaroslav Dudek, který se narodil v roce 1932 a režii vystudoval v první polovině padesátých let na pražské DAMU. Působil jako režisér divadelní, konkrétně v libeňském Divadle S. K. Neumanna. Tam byl činný až do šedesátých let.

Odtud se přesunul do Divadla na Vinohradech, kde působil až do své smrti. Již v mládí rovněž spolupracoval s Československou televizí, kde narazil na již zmíněného Jaroslava Dietla. Společně pak dvojice stvořila mnohé úspěšné projekty, jichž je Nemocnice na kraji města jedním z vrcholů. Přestože je jméno Jaroslava Dudka nejčastěji spojováno právě s Jaroslavem Dietlem, na jednom z nejslavnějších počinů spolupracoval s někým jiným. Se scenáristkou Fan Vavřincovou vytvořil na začátku sedmdesátých let seriál Taková normální rodinka.

Počátkem sedmdesátých let vznikl další z velmi populárních projektů tvůrčího dua Jaroslav Dietl a Jaroslav Dudek, seriál Bakaláři. Z pozdější tvorby Jaroslava Dudka lze jmenovat například drama Hřbitov pro cizince z roku 1991. Slavný režisér zemřel v roce 2000, jeho druhou manželkou byla herečka Jana Štěpánková.