Jaké letní pneumatiky vybrat? Velký test udělal jasno

Jak se vlastně pozná kvalitní pneumatika?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Testy letních pneumatik jsou velkým pomocníkem při výběru. Obchodníci vycítili příležitost při „přezouvání“ a radí a doporučují. Jenomže ne všechny rady jsou opravdu objektivní a pokud byste se jimi řídili, dost možná spláčete nad výdělkem. Pokud tedy plánujete do pneumatik investovat, přinášíme vám relevantní test redaktorů magazínů AutoZeitung a AutoBild a autoklubu ADAC. Nikdo tak nemůže říci, že hájíme něčí zájmy.

Testy magazínu Autobild mají dlouhodobě mezi odbornou i lajckou veřejností velmi dobrý zvuk. Není se čemu divit. Jednou z hlavních výhod těchto testů je velký počet testovaných plášťů. Například u modelů pneumatik 225/45 R17 redaktoři testovali 53 modelů. Dvacet nejlepších pak podrobili dalším disciplínám na mokré a suché vozovce. Na mokru hodnotili brzdnou dráhu, chování v zatáčkách a ochranu proti příčnému a podélnému aquaplaningu. Na suchu se kromě brždění a ovladatelnosti hodnotil i jízdní komfort a hlučnost.  

Vítěz v kategorii 235/45 R18

Testováno bylo deset pneumatik větších rozměrů 235/45 R18 napříč různými cenovými kategoriemi. O takové pneumatiky mají zájem především majitelé vozidel vyšší třídy. První příčku obsadily pneumatiky Continental PremiumContact 6, které byly testovány na vozidle Škoda Superb Combi 2.0 TDI s výkonem 150 koní. V podstatě ve všech částech testování si pneumatiky vedly vskutku výborně.

Slibují perfektní jízdní vlastnosti takřka na jakémkoli stavu vozovky, tedy suché i mokré. Bez jakýchkoliv problémů zvládají zatáčky a odezva při brzdění je okamžitá. Pneumatiky mohly při testování získat až 300 bodů, přičemž komisaři je ohodnotili 277 body, což je opravdu úctyhodný výkon. Jedinou věc, která se dá těmto pneumatikám vytknout, je slabší kilometrový nájezd oproti modelu Michelin Primacy 4, jenž skončil na druhém místě. Zde jsou kompletní výsledky tohoto testu letních pneu.

Vítěz v kategorii 225/45 R17

Letní pneumatiky o velikosti 225/45 R17 si objednávají zejména majitelé vozidel jako Audi A4, Ford Mondeo či Škoda Octavia. Prvně se zkoušela brzdná dráhu u 53 modelů, přičemž se výběr poté zúžil na nejlepší dvacítku, která byla podrobena dalšímu testování.

Pomyslnou zlatou medaili získaly pneumatiky Michelin Pilot Sport 4, jejichž tvůrci opravdu věděli, co dělají. Vlastnosti jsou vyvážené, pneumatiky nepokulhávaly v žádné disciplíně. Jediný bod, který jim byl vytknut, je vyšší pořizovací cena. I tento nedostatek však vyvažují klady, jako jsou všestranné využití, spolehlivost na mokré i suché vozovce a vysoká odolnost vůči opotřebení. Magazín vlastnosti pneumatik známkoval jako ve škole, přičemž model Michelin Pilot Sport 4 si odnesl známky 1, 1 a 1-. Uvedené „mínus“ je právě kvůli již zmíněné vyšší ceně. Podívejte se na celý žebříček testu v kategorii 225/45 R17.

Vítěz v kategorii 185/65 R15

Nesmíme zapomenout ani na letní pneumatiky 185/65 R15, podívejme se jim tedy na zoubek. Přestože si v posledních několika letech držela prvenství značka Continental, v tom letošním roce se karty trochu zamíchaly.

První místo získaly zaslouženě pneumatiky Bridgestone Turanza T005, které se pyšní propracovaným letním dezénem. Velice dobře si vedly v disciplínách na mokru, ale také na suchu. V zatáčkách byly stabilní. Za jediný kámen úrazu označili komisaři vyšší hlučnost. Celý žebříček nejlepších pneumatik v rozměru 185/65 R15.

Jak vlastně pneumatiky vybírat?

Výběr pneumatik není jednoduchou záležitostí. Pamatujte, že pneumatiky jsou jediným spojením vozidla s vozovkou a tato styčná plocha má rozměr o velikosti lidské dlaně. Pokud v článcích nenaleznete všechny odpovědi nutné pro váš výběr, kontaktujte odborníky. Například z webu pneumatiky.cz, kde rádi zodpoví vaše dotazy.

Než začnete vybírat pneumatiky, měli byste se zamyslet nad několika otázkami:

  • kdy budu jezdit
  • kde budu jezdit
  • kolik prostředků můžu investovat

Při výběru pneumatik vycházejte z údajů uvedených ve velkém TP a podle rozměru disků, na které budete pneumatiky obouvat. Orientačně můžete také použít konfigurátor pneumatik.