Úžasné! ZOO má po dvou letech další mládě hrabáče kapského

Odchovat hrabáče v zajetí není jen tak
Zobrazit fotogalerii (2)
 

V ZOO Dvůr Králové nad Labem se po dvou letech narodilo mládě hrabáče kapského. Jde o druhé mládě tohoto druhu od roku 2014, odkdy zahrada hrabáče kapské chová. Hrabáč má protáhlou hlavu, která se podobá prasečímu rypáku, jeho blanité uši se tvarem podobají zaječím. Úspěšné odchovy hrabáčů v zajetí nejsou zcela běžné.

Do Dvora Králové se první hrabáč, samec Eka, dostal v roce 2014 ze zoo v ruském Jekatěrinburgu. O dva roky později k němu přibyla z Velké Británie samice Skyla. První mládě se jim narodilo v dubnu 2017, druhé letos ke konci dubna.

Navzdory nižší porodní váze je nový přírůstek podle chovatelů v pořádku. "Mládě se narodilo s hmotností necelého kilogramu a půl. Ze zkušeností z jiných zahrad víme, že je tato váha hraniční, proto jsme si nebyli jisti, jak se to s mládětem vyvine. Po třech týdnech to však vypadá, že je vše na dobré cestě a mládě řádně přibírá," uvedla zooložka Gabriela Linhart.

Má speciální kůžko

Malého hrabáče chovatelé hned po porodu přenesli od matky na odchovnu do zázemí zahrady. Tam mu připravili speciální lůžko vyhřívané infralampou se zajištěnou vzdušnou vlhkostí. "Skyla sice svého potomka vzorně krmí, přesto je trochu neohrabaná a mohla by mládě zalehnout. Z toho důvodu jí ho nosíme jen na krmení přibližně každé tři hodiny ve dne v noci," uvedla zooložka. Kvůli bezpečnosti mláděte zoologové samce od samice těsně před porodem oddělili. Samice zůstává v expozici pavilonu, který je ale kvůli zajištění klidu pro návštěvníky zatím otevřen jen omezeně.

Hrabáč ve volné přírodě žije ve velké části Afriky jižně od Sahary. Patří do samostatného řádu savců. V dospělosti váží až 60 kilogramů, jeho téměř lysé tělo je dlouhé přes metr, dalších asi 70 centimetrů měří ocas. Na silných končetinách má mohutné drápy, kterými rozhrabává mraveniště a termitiště. Má až 30 centimetrů dlouhý lepkavý jazyk, kterým loví hmyz, zejména termity. Je to noční tvor, žije samotářsky.

Klíčová slova:
zoo