Nejlepší psychologické triky, které vám usnadní život

Když na vás někdo zvyšuje hlas, počkejte raději, až vychladne
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mezilidská komunikace může někdy být pěkně tvrdý oříšek. Ať už se jedná o pracovní záležitosti, nebo o vztahy s rodinou, vždycky se hodí mít jako esa v rukávu některé osvědčené psychologické triky, jak tyhle náročné diskuze zvládat v klidu a s nadhledem. Poradíme vám, které jsou ty nejúčinnější.

Dívejte se do očí

A to zejména ve chvíli, kdy dostanete negativní odpověď nebo zkrátka takovou, která není podle vašeho gusta. Pokud se někoho snažíte přesvědčit o své pravdě, ale on ji s vámi nesdílí, zkuste se mu na chvíli zadívat upřeně do očí. Takový pohled někdy člověka donutí, aby své stanovisko ještě dodatečně přehodnotil.

Hněv raději ignorujte

Čas od času se někdo rozčílí tak, že na vás zvedne hlas. Pokud taková chvíle přijde, nevěšte hlavu a zachovejte klid. Lidé mají tendence se pod vlivem negativních emocí chovat iracionálně, takže je může vyprovokovat i něco, co jste ve slutečnosti vůbec nemysleli zle. Počkejte, až se situace uklidní, a dotyčný za vámi pak nejspíš sám přijde s omluvou.

Nepřátele si držte u těla

Zní to tak trochu nepříjemně, ale opravdu to funguje. Pokud víte, že máte pracovní schůzku s někým, kdo se vás bude snažit shodit nebo zesměšnit, sedněte si k němu co nejblíže a snažte se působit pozitivně. Vaše chování tak s největší pravděpodobností sníží agresivitu dotyčného člověka a vy s ním tak budete moci jednat v klidu.

Nejlepší psychologické triky, díky kterým si vás každý oblíbí

Pamatujte si jména

Nebudeme si nic namlouvat. Většina z nás není schopná zapamatovat si hned napoprvé jméno člověka, se kterým se právě seznámí. Faktem ale je, že pokud se vám to podaří, máte napůl vyhráno. Lidé, jejichž jména si zapamatujete a vyslovíte je nahlas, si připadají mnohem důležitější, takže v jejich očích ihned stoupnete. Jakmile si s někým podáte ruku a on vám řekne své jméno, zopakujte ho („Také mě těší, že vás poznávám, Alice.“). Tímto způsobem si ho mnohem snadněji zapamatujete.

Rozhodujete se efektivně

Mohlo by se zdát, že čím víc možností na rozhodování máme, tím lépe. Opak je ale pravdou. Pokud je jich až moc, máme tendence zabřednout do začarovaného kruhu neřešitelných problémů, což škodí vám, ale i vašemu okolí. Postupujte proto vylučovací metodou a vyškrtněte rovnou z hlavy všechny možnosti, které se vám na první pohled zdají jako ty nejhorší. Jakmile budete mít na výběr jen ze dvou nebo tří řešení, znatelně se vám uleví.

Nebojte se říct si o pomoc

Jakmile někomu řekneme, že je pro nás jeho názor a pohled na věc důležitý, lidé obvykle ihned pookřejí. Větou „Potřebuju vaši pomoc“ si získáme nejen pozornost, ale také jistou shovívavost, která je v některých citlivých životních situacích neocenitelná. Lidé mají pak navíc pocit, že jsou pro vás opravdu nenahraditelní rádci, bez kterých se jednoduše neobejdete.

Klíčová slova: