Co je dobré vědět o zubech moudrosti: V minulosti poslední naděje, dnes spíše nepříjemné břemeno

Zub moudrosti se většinou neobejde bez komplikací
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zuby jsou jedna z nejdůležitějších součástí našeho těla. Když o některé přijdeme, cena za nové hovoří za vše. Zub moudrosti je však jeden z těch, kterých se zbavujeme dobrovolně. Děláme dobře a proč byl “moudrák” v minulosti zub poslední záchrany?

Když se zuby moudrosti klubou ven, není to nic příjemného. Prořezávání dásně může v mnoha případech způsobit mnoho obtíží a hlavně bolest. Některá ústa prostě na zuby moudrosti nejsou stavěná, a tak není nic neobvyklého, když si je lidé nechávají odstranit velmi brzy po tom, co se přihlásí o svoji pozornost.

Díky nedostatku místa mohou ohrozit i svoje “sousedy”. Poslední 4 zuby si cestu na světlo světa prořezávají většinou mezi 17. a 25. rokem života. Až 95 % procent lidí si touto “nepříjemností” musí projít, ale jen zlomku z nich osmičky zůstanou, aby plnily svoji funkci a nebyly pouze nepříjemnou a bolestivou zátěží. Co je dobré vědět o zubech moudrosti?

V minulosti zuby naděje

Medicína se v moderní době zásadně proměnila a stomatologie obzvlášť. Nejde však pouze o vývoj kvalitní péče v zubařském křesle, ale také o způsob, jakým o zuby pečujeme my sami každý den.

Minulost byla v tomto oboru radikálně odlišná. Až do druhé poloviny 18. století bylo samozřejmostí, že trhání zubů prováděl například kovář či holič. Často se stávalo, že lidé po tak jednoduchém zákroku třeba zemřeli kvůli nedostatečným hygienickým postupům.

V tomto světě nebylo normou mít krásný bílý chrup. Lidé velmi brzy o své zuby přicházeli, a tak pro ně byl moudrák jednou z posledních nadějí, jak si užít tuhou stravu.

Tím, že se z dásně klubaly až v dospělém věku, staly se vítaným překvapením a toužebnou nadějí.

Kazí se více než obvykle

Zub moudrosti má své jméno hlavně proto, že přichází v období, kdy se člověk dostává do dospělého věku. Sám přesto moc moudrosti a odolnosti nepobral. Ti, kteří měli dost štěstí, že se moudráky vyklubaly bez větších problémů, se musí smířit s tím, že se kazí rychleji než ostatní zuby.

Zdá se tak, že chce své druhy dohnat, ale důvody jsou přece jenom o něco přízemnější. Nedostupná poloha a dáseň, která velmi často zuby obklopuje, způsobuje, že se zde lépe zachycují zbytky potravy a vytváří se zde tak ideální prostředí pro infekci.

Horní jsou z obliga

Horní část chrupu je obecně více bezproblémová. Spolu s tím se lépe daří i novým osmičkám. Ty bezbolestně a bez komplikací vyrostou a prostě jsou. Jsou ve správné poloze a když je nutné je vytrhnout, většinou se rány dobře hojí. Veškerá bolestivá zodpovědnost tak leží na těch ubohých dolních osmičkách. Důvodem je masivnější kost a vysoká tuhá sliznice. K tomu všemu jsou často zablokovány sousedním zubem.

Proč je vlastně máme?

Vzhledem k tomu, co bylo o zubech moudrosti napsáno, přirozeně se nabízí otázka, proč je vlastně máme. Jedna z teorií je znovu ukrytá v minulosti. Údajně se jedná o pozůstatek našich předků, kteří často žvýkali velmi tuhou, neuvařenou stravu. Jejich čelisti tak byly větší a zbyl zde jeden prostor pro další zub. Za vším tedy hledej evoluci…