Strie nejsou navěky. Léto už je za rohem a návod na to, jak se jich zbavit, je překvapivě jednoduchý

Strie jsou nepříjemností, kterou lze řešit
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Jsou to jizvičky, které trápí hlavně ženy. Stáří se bohužel podepisuje na každém detailu těla a právě strie jsou jedním z těch nejviditelnějších důkazů stárnutí. V moci člověka samozřejmě není zastavit čas, ale existuje hned několik způsobů, jak pajizévky odstranit, aby nebyly celoživotní záležitostí. Jaké to jsou?

Byť by se mohlo zdát, že strie trápí pouze ženy, není tomu tak. U mužů se malé jizvičky objevují také. Důvod, proč se o tom v kontextu opačného pohlaví nemluví, je ten, že muži to prostě často vůbec neřeší.

Kromě toho se strie na mnoha místech těla schovají za ochlupení, což u žen je přirozeně podstatně složitější. Léto se blíží a svršků na těle bude s vysokými teplotami ubývat. Odhalené tělo znamená i starost o vzhled a v tomto případě nejde o nadváhu. Jak se tedy co nejefektivněji zbavit strií?

Jak strie vznikají?

Už v pubertě se na těle mohou objevit první pajizévky. Vznikají totiž popraskáním elastických vláken kůže. Když jako mladiství procházíme tělesným vývojem, s velikostí se natahuje také kůže. V tomto případě se však jedná o výjimečné případy.

Hlavní nepříjemná dávka strií vzniká převážně po těhotenství a také při radikálních změnách váhy. Nejedná se o obecný problém, protože kůže každého z nás má své specifické vlastnosti. Někdo tak může hubnout a tloustnout, jak chce, a strie se mu vyhýbají. Jeden ze způsobů, jak si pomoci, je prevence.

Prevence skrytá v jídelníčku

Jste to, co jíte. Známé rčení lze aplikovat i na větší náchylnost k tvorbě strií. Vhodným výběrem a konzumací potravin si můžete pomoci. Hlavní roli v tomto ohledu hraje zinek. Konkrétně jde hlavně o ořechy, mořské plody a luštěniny.

Pomoci může také pravidelný pitný režim, aby se celé tělo dostatečně hydratovalo. Nepodceňte ani dostatečnou dávku vitamínu E, kterou můžete aplikovat pomocí mastiček. Nejprověřenějším v tomto ohledu je bezesporu ricinový olej a výtažek z měsíčku lékařského.

Nic není nemožné

Byť se z mnoha zdrojů a lékařských názorů dozvíte, že strií se prostě nezbavíte, není to tak úplně pravda. Jistě je to proces, který u některých jedinců může trvat léta, ale beznaděj není ten správný recept.

Základem je disciplína a dostatek času, který likvidaci nepříjemných jizviček věnujete. Jeden z nejúčinnějších způsobů je půlroční čajová kúra. Celý jeden měsíc budete pít třikrát denně čajovou směs ze zlatobýlu, pampelišky, jedlového jehličí, pýru a přesličky. Stačí nechat vylouhovat jednu lévkovou lžíci. Čaj popíjejte v průběhu celého dne a po měsíci musí následovat čtrnáctidenní pauza.

Dalšími méně náročnými způsoby jsou aplikování citrónové šťávy vmasírované přímo na pokožku. Podobně může fungovat také přírodní bílý cukr, který použijte v podstatě jako peeling. Stejně tak je zajímavou variantou aloe vera, bílky z vajec či kakaové máslo nebo dokonce bramborová šťáva.

Ač to zní jako alibi, každý na výše zmíněné “recepty” reaguje odlišně. Co člověk, to jiné vlastnosti jeho kůže, a proto neexistuje žádný obecný návod na zaručené řešení.

Rozhodně ale nevěřte beznadějnému konstatování, že strie jsou prostě na celý život a nejde se jich v žádném případě zbavit. Existuje mnoho příkladů, které vás vyvedou z omylu.

Klíčová slova: