Hra o trůny: Osmá série aspiruje na největší zklamání roku

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Příští týden skončí Hra o trůny, jeden z nejoblíbenějších seriálů posledních let. Fanoušci se roky těšili, aby se dozvěděli, jak to s jejich oblíbenými postavami dopadne. Před posledním dílem, na který se u nás budeme moct podívat v pondělí nad ránem, však panuje především zklamání. A toto zklamání poslední díl rozptýlí jen těžko.

Hra o trůny naprosto pohltila diváky po celém světě. Seriál, který vycházel z knižní předlohy George R. R. Martina, čítá v současnosti osm řad. Prvních pět se mohlo opřít o knihy. Zbylé tři už nikoliv. George R. R. Martin totiž sice plánuje vydat Píseň ledu a ohně, jak se knižní série jmenuje, v sedmi dílech, zatím jich však dokončil pouze pět. A čtenáři po celém světě rok co rok sledují, zda se v edičních plánech objeví alespoň díl šestý. Zatím se tak nestalo, a tak je čím dál případnější otázka, zda George R. R. Martin svůj opus magnum vůbec dokončí.

V současnosti už je mu totiž sedmdesát let a dosud poslední, pátý díl, vydal v roce 2011. Pokud by se tedy mělo na každou z dalších knih čekat takovou dobu, George R. R. Martin by se musel dožít vskutku požehnaného věku. Navíc by musel být nadále schopen a ochoten psát. Psát ságu, která je široce rozvětvená, má několik složitě se proplétajících dějových linií a především – na kterou čekají miliony lidí po celém světě.

Jít svou cestou...

Ať už George R. R. Martin svůj projekt dokončí, či nikoliv, tvůrci seriálové adaptace nabídnou alespoň jedno možné vyústění tohoto příběhu. Po páté sérii se totiž rozhodli pokračovat po vlastní ose. Není to samozřejmě tak, že by George R. R. Martin do seriálového pokračování nijak nezasahoval, dějové peripetie jsou s ním konzultovány a má právo do nich vstupovat. Na druhou stranu lze z opětovného čtení prvních knih vysledovat, že vyústění seriálové se od toho knižního bude s největší pravděpodobností lišit.

To by však nemuselo být na škodu. Seriál si s knihou nemusí konkurovat a mohli jsme se smířit s tím, že budou dvě finále jednoho příběhu. Nebylo by to na škodu, kdyby osmá série nebyla taková, jaká je. Pokud si seriál pustíme znovu a budeme jej sledovat s menším časovým rozestupem, můžeme rozpoznat, kdy si museli scenáristé poradit sami bez knižní předlohy. Po páté sérii začal seriál trochu strádat a přestal být tak odvážný a nepředvídatelný. Přesto byl nadále mimořádným a chytlavým.

...do záhuby

Při sledování osmé série však lze snadno nabýt dojem, že tentokrát nikdo vůbec nevěděl, jak si s vyústěním poradit. Série je alespoň doposud plná nesmyslných scén, postavy se přestaly chovat nepředvídatelně – nyní se chovají prostě a jednoduše hloupě. Bilo to do očí třeba ve třetím díle, který celý zachycoval bitvu s Nočním králem. V jedné výrazné scéně zapálí Melisandra bojovníkům meče, aby se ti následně rozjeli do tmy proti armádě nemrtvých. Vedle toho, že takový postup naprosto odporuje jakékoliv logice, kterou disponuje ten, kdo má bránit hrad, se ukázala dlouhá scéna zapalování mečů jako naprosto zbytečná.

A podobnými lapsy byl třetí díl přeplněný. A bohužel to není jen jeho případ. V osmé sérii se samozřejmě musí uzavřít hned několik dějových linií. Mnohé z nich jsou bohužel uzavírány tak, že se ukáže, že to, co jsme s napětím sledovali mnoho let, je nakonec zcela zbytečné.

V pondělí nad ránem budeme moct sledovat poslední díl závěrečné série. A po díle předposledním lze bohužel poměrně snadno odhadnout, jak to celé dopadne. Bohužel. Tvůrci si trochu nezáměrně připravili situaci, v níž mohou pouze příjemně překvapit. Těžko však předpokládat, že k něčemu takovému dojde.