Léto se psem a kočkou: Chraňte je před klíšťaty, ale i komáry či srdečním červem

Hrozí lymská borelióza, klíšťová encefalitida a v neposlední řadě také babezióza nebo anaplazmóza
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Plánujete dovolenou a děláte si seznam věcí, které je ještě potřeba koupit? Pak nezapomeňte, že by na něm neměl chybět kvalitní repelent. Není totiž nic nepříjemnějšího, než když vám pobyt ve vysněné destinaci kazí hejna komárů a jiné havěti. Nejde jen o štípance, ale také nemocí. Patříte-li mezi majitele psů a koček, pak by se na vašem nákupním seznamu měly objevit repelentní přípravky dva.

Komáry většinou vnímáme jako nepříjemnou, ale neoddělitelnou součást léta. Jsme zvyklí svádět s nimi boj na březích našich rybníků, stejně jako v přímořských letoviscích na jihu Evropy. Zatím si ale málo uvědomujeme, jaké nebezpečí může štípnutí komára představovat pro zdraví lidí i zvířat.

V médiích se stále častěji objevují informace o exotických nemocech, které komáři kvůli globálnímu oteplování přenášejí na člověka už i v mírném pásmu. Mnohem méně informovaní jsme ale o rizicích, které komáři představují pro naše psy a kočky. Pozornost by tomu měli věnovat hlavně ti chovatelé, kteří se se zvířaty chystají strávit část léta v některé z přímořských destinací. 

Rizikové jsou hlavně přímořské destinace

Ochranu zvířat přípravky s prokázanými farmaceutickými repelentními účinky je z preventivních důvodů vhodné využít prakticky v celém Středomoří, kde mohou komáři na psy a kočky přenést dirofilariózu, tedy srdeční či podkožní červivost. V obou případech se jedná o nepříjemné onemocnění, které laik jen těžko rozpozná. Při nákaze srdečním červem dochází k takzvanému kašlání a dýchacím potížím, zvyšování krevního tlaku nebo netečnosti.

Podkožní červivost se vyznačuje otoky, svěděním anebo zarudnutím kůže. "Srdeční červivost je v Evropě záležitostí nejen přímořských lokalit. Infikovaní komáři už byli zjištěni také v Maďarsku a na jižním Slovensku. Přenos podkožní červivosti byl zaznamenán dokonce i u nás," říká veterinární lékař Miloš Havelka z Veterinární kliniky VeMaP a upozorňuje, že dirofilarióza je zrádná mimo jiné proto, že se může projevit až půl roku po nakažení.

Hmyz zahubí dřív, než bodne

Nejen pro klid majitelů, ale také pro pohodlí domácích mazlíčků je vhodné využít k ochraně před komáry spot-ony. Spolehlivé jsou například ty z řady Advantix, které mají repelentní funkci. To znamená, že komáry a jiný bodavý hmyz odpudí a zahubí ještě dřív, než stačí bodnout a přenést nebezpečné nemoci. Aplikovat se dají i štěňatům od 8 týdnů věku a váhy alespoň 1,5 kilogramu a bez problémů je lze využít i pro březí a laktující feny.

Navíc je přípravek voděodolný, takže zvíře není ochuzeno ani o vodní radovánky. "Někteří lidé se stále domnívají, že je taková investice zbytečná, protože psa chrání srst, což ale není pravda. Každý z nás už asi na vlastní kůži poznal, kolik vrstev oblečení je komár schopný překonat, aby se mohl napojit naší krví. Proto ani hustá srst není dostatečnou ochranou, a navíc jsou na každém zvířeti méně osrstěná místa," připomíná MUDr. Miloš Havelka.

Přípravek Advantix má formu spot-onu, roztoku, který se kape za krk a chrání zvíře po dobu až čtyř týdnů. Aby byl přípravek maximálně účinný a byla zachována jeho voděodolnost, je nutné provést aplikaci dva až tři dny před příjezdem do destinace. Přípravek se postupně šíří po celé kůži psa v její lipidové vrstvě. Jaké nemoci přenášené komáry jsou kde ve světě rozšířené, se dá snadno zjistit na mapě výskytu na této webové adrese.

Klíšťatům a pijákům se v Evropě téměř nevyhnete

Od brzkého jara až do pozdního podzimu, tedy i během léta, představují riziko také klíšťata a jimi přenášená lymská borelióza, klíšťová encefalitida a v neposlední řadě také babezióza nebo anaplazmóza. "Také v těchto případech je diagnostika poměrně obtížná. U zvířat se totiž téměř nevyskytuje ani typické kruhovité zarudnutí v místě přisátí. Borelióza se může projevovat kašlem, apatií, nechutenstvím či odmítáním pohybu," popisuje Miloš Havelka.

Infikovaná klíšťata se vyskytují napříč celou Evropou nejen ve volné přírodě, ale také v městských parcích a na dalších zelených plochách. Nižší riziko nákazy encefalitidou je na Pyrenejském poloostrově, borelióze se dá vyhnout v Řecku nebo v zemích Beneluxu. Česko naopak patří k zemím s nejvyšším výskytem obou zmíněných nemocí a vysoký nárůst zaznamenalo také Švýcarsko. Lidé by proto měli nejen kvůli sobě, ale také kvůli svým zvířecím společníkům věnovat pozornost informacím o aktivitě klíšťat a rizikových lokalitách, které pravidelně zveřejňují státní instituce a zpravodajská média. 

Nové druhy klíšťat

Plánujete-li cesty do jižní a východní Evropy, ale třeba také do Německa či Polska, je nutné počítat vedle "standardních" klíšťat také s novými druhy, pijáky lužními. Ti se vyskytují zejména na prosluněných trávnících, v lučních porostech podél řek a na okrajích lesů a na rozdíl od klíšťat přenášejí babeziózu, která může být bez včasné léčby pro zvířata smrtelná. Dnes už se pijáci lužní objevují i v Česku, a to zejména na jihovýchodě Moravy mezi řekami Dyjí a Moravou.

Před klíšťaty i pijáky je dnes možné zvířata účinně chránit. Další možností ochrany jsou antiparazitní obojky Foresto, které poskytují repelentní ochranu proti klíšťatům po dobu osmi měsíců, a navíc hubí také všenky a blechy (až po dobu 7 měsíců). Těch se mohou chovatelé zbavit také využitím Bolfo spreje.  

"Preparátů i aplikačních forem je v současné době mnoho a vybere si skutečně každý. Já jen klientům radím, aby sahali po přípravcích, které zvíře chrání už před samotným přisátím nebo bodnutím. Prevence je v boji proti parazitům a jimi přenášeným onemocněním jedním ze základních pilířů," říká Miloš Havelka z Veterinární kliniky VeMaP a dodává: "Přestože má mnoho chovatelů velmi dobré zkušenosti s obojky Foresto, při cestách do zahraničí doporučuji přeci jen více spoléhat na pipety Advantix, obojek před cestou sundat a nasadit ho zvířeti zase až po návratu. Není třeba se obávat, že se tak připravujeme o měsíc účinnosti obojku, protože jeho účinné látky působí jen ve styku s kůží."

Nepodceňte přípravy, dovolená pak bude pohodovější

Kromě výše uvedených informačních zdrojů je vhodné před dovolenou se zvířetem navštívit veterináře a prodiskutovat s ním možná rizika a vhodnou ochranu před nimi. Měsíc je dostatečně dlouhá doba na to, abyste zajistili nejen antiparazitika a všechny potřebné dokumenty, např. cestovní pas, ale také doplnili zvířecí lékárničku.

Její obsah zpravidla vychází z jakéhosi základu, který rámcově odpovídá autolékárničce a je individuálně doplněn podle druhu, věku a zdravotního stavu daného zvířete. Vždy by měla obsahovat desinfekci, náplasti, obvazový materiál, ochranný krém na tlapky, roztok na hygienu očí, nůžky a nástroje na vytahování klíšťat. Léky volíme individuálně a samozřejmě musí být určeny výhradně pro veterinární užití. 

Při cestování je potřeba věnovat zvířeti víc pozornosti, protože v neznámém prostředí provokuje psy i kočky mnoho nových vjemů, které mají potřebu nejen očichat, ale také ochutnat, s čímž souvisí i vyšší riziko přenosu vnitřních parazitů. Po návratu z dovolené je proto ideální sáhnout po odčervovacích přípravcích například z řady Drontal, které jsou v nabídce jak ve variantách pro psy od štěňat až po dospělá velká plemena, tak i pro kočky a koťata. Spolehlivě působí proti oblým a plochým červům a zbaví zvíře škrkavek, měchovců i tasemnic.

Klíčová slova: