Šok ve volbách do Evropského parlamentu. Nejvíce hlasů získali hokejoví reprezentanti

K bronzu to reprezentanti nedotáhli, ale do Evropského parlamentu ano
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nízká volební účast je v České republice u voleb do Evropského parlamentu již tradicí. Jen blázen si však mohl myslet, že někdo přijde ve chvíli, když se hraje hokej. Nic na tom nemění, že se bojovalo “pouze” o bronzovou medaili. Příběh hokejových hrdinů dopadl smutně, stejně jako samotné volby. Jedno velké překvapení se však nakonec urodilo. 

/POLITICKÁ SATIRA/ Hokejistů, kteří převlékli dres za nepadnoucí sako politika, je jen hrstka. Ten nejznámější je jistě Jiří Šlégr. Muž s přezdívkou guma vyhrál svůj politický zápas za tým ČSSD. V té době však v brance nestál dnes asi politicky nejaktivnější hokejista a bývalý brankář hnutí ANO Milan Hnilička. 

Celkově volby do EP vyhrálo hnutí ANO se ziskem 21,18 % hlasů (6 mandátů). Druhá skončila ODS (14,54 %, 4 mandáty), dále budou mít v EP zastoupení Piráti 13,95 %, 3 mandáty), TOP 09 + STAN (11,65 %, 3 mandáty), SPD (9,14 %, 2 mandáty), KDU-ČSL (7,24 %, 2 mandáty), KSČM (6,94 %, 1 mandát). Propadla ČSSD, do EP se zástupci vládní strany nedostali.

Ten se velmi rychle přizpůsobil pravidlům české politiky a vytáhl pár nečekaných zákroků, kterými schoval do kapsy i hlavu marketingové strategie strany Marka Prchala. Jeho předvolební čepice prostě nemůže konkurovat tomu, co vymyslet právě bývalý miláček hokejového brankoviště. O co jde? 

Nová hokejová strana

Milan Hnilička tak dlouho koukal přes rameno Marku Prchalovi, že svému nadřízenému Andreji Babišovi ukradl největší porci voličů. Premiér Andrej Babiš byl tak hluboce zahleděn do svého nového projektu Masaryk 2., že se pozapomněl podívat, že si na břiše hřeje hada. 

Volby do EParlamentu vyhrálo ve Středočeském kraji hnutí ANO se ziskem 19,54 procenta hlasů. Na druhém místě se umístila ODS s podporou 17,28 procenta voličů. Více než deset procent získali Piráti a koalice STAN+TOP 09, přes pět procent se dostala také SPD a KSČM. Volební účast v kraji dosáhla 30,25 procenta, vyplývá z údajů zveřejněných na webu volby.cz.

Nikdo ve volbách do Evropského parlamentu neočekával hojnou účast a vidina postupu do poslední fáze hokejového mistrovství světa rozhodně vysokým číslům nenahrávala. Jak už to tak bývá, Češi fandí, jen když se vyhrává. Upřímně srdnaté souboje našeho národního týmu byly ideální příležitostí pro bývalého reprezentanta Milana Hniličku. Ten na nic nečekal. 

Celou soupisku hokejového týmu nechal zaregistroval jako politickou stranu. Volební lístky tak obsahovaly jedno velké překvapení a dokud se vyhrává… 

O ničem nevíme? 

Když propuklo mistrovství světa zápasy ve skupině a ve schránkách se objevily první volební lístky, lidé přítomnost soupisky národního týmu nejdříve brali jako povedený žert. Milan Hnilička však vsadil na zajímavou taktiku. Spočítal si s několika svými poradci matematický příklad.

Když se dostaneme do poslední fáze mistrovství světa, budou hokejisté ti nejlepší možní kandidát do Evropského parlamentu. Kdo byl totiž pozorný, jistě si všiml, že pod číslem 7 se na kandidátkách skrýval právě Milan Hnilička. 

„To si vychytal,“ okomentoval stručně jeho plán po výhře národního týmu ve čtvrtfinále jeho stínový konzultant Jiří Šlégr. “Jak je teď dostaneme k těm volbám?” Zeptal se zcela logicky. Hnilda už měl však všechno připravené. Několik zaplacených hostesek před městskými úřady a základními školami lákaly kolemjdoucí hokejové fanoušky, aby nezapomněli jít k volbám. Na první pohled velmi laciný trik zafungoval. 

Volební účast byla nejvyšší v Evropě a v hlavách voličů se z kandidátů neuchytila žádná jiná jména než těch několika hrdinů, kteří rozdávali několik dní hokejovou a národní hrdost. „To budou reprezentanti! Navíc mluví dobře i anglicky,“ liboval si jeden z voličů s hokejovým dresem a čepicí s českým lvem. 

Už po smutném semifinálovém zápase s Kanadou se kapitána a lídra politického hnutí Gól 2019 Jakuba Voráčka ptala řada novinářů, jak vidí své šance ve volbách do Evropského parlamentu. Nikdo z hráčů však o ničem nevěděl. O to větší překvapení je však čeká. 

V Praze vyhrála volby do EP koalice TOP 09 a STAN se ziskem 20,7 procenta hlasů. Účast v hlavním městě činila 38,3 procenta, což je o 12,5 procenta více než při minulých volbách. Na druhém místě skončili Piráti, na třetím ODS, na čtvrtém hnutí ANO a na pátém SPD. Vyplývá to z volebních výsledků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad na serveru www.volby.cz.

Kandidát na prezidenta

Hokejová reprezentace zase jednou zahřála rodinný krb českou hrdostí, ale také smutkem. Čtvrté místo a bramborová medaile rozesmutněla i ty nejtvrdší fanoušky. Samotní hokejisté měli oči plné slz. Hokejové mistrovství světa skončilo, ale pro hrdiny ze Slovenska začíná nové nečekané dobrodružství. S neuvěřitelným ziskem 15 mandátů jasně vyhráli volby do Evropského parlamentu. 

Lídr Jakub Voráček, ale také jeho kolegové z lajny Michael Frolík a Dominik Simon si to na následující čtyři roky dobruslili do parlamentu. Nakonec se mezi vybranými jmény objevil i Milan Hnilička. Ten se k celé akci chystá zorganizovat tiskovou konferenci. Šokované Česko má své vítěze. 

Když to nešlo na ledě, alespoň to vyšlo ve volebních místnostech. Andrej Babiš a Marek Prchal musejí konstatovat, že čepice Silné Česko byly málo. V hlavě se však urodila nová myšlenka. Kdo bude kandidátem na prezidenta za hnutí ANO?