"Babišova" ČSSD hledá důvody neúspěchu. Tady je tedy máte, sami jste si lehli pod gilotinu

"Lidový" Andrej Babiš promrhal státní rezervy, ale stále by rozdával
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Výbuch, krach, hrůza! Asi by se našla další podobná slova, která by charakterizovala výsledek ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu. Ani jeden europoslanec! To je pro vládní stranu pořádná rána, která se však dala očekávat. Sociální demokraté usilovně (už zase) hledají důvody, proč se tak stalo. Tady jich pár je, dámy a pánové, a zkuste je už brát jednou vážně.

/KOMENTÁŘ/ V první řadě je třeba si uvědomit, v jaké situaci ČSSD momentálně je. Předseda Jan Hamáček je všechno možné, jenom ne silný lídr, který by bouchnul do stolu a začal dělat opravdu zásadní změny a slíbenou "očistu". Jméno "profláknutého" průšviháře Michala Haška, kterému se pro množství jeho funkcí přezdívalo japonská kalkulačka a který je teď mimo jiné Hamáčkovým poradcem, budiž důkazem.

Demokraté jen podle názvu

Ministr vnitra není plnohodnotným parťákem pro Andreje Babiše ve vládnoucí koalici, je jeho sparingpartner, loutkou na provázku, kterou si premiér povodí, jak je mu zrovna libo. Takže pokud si Hamáček myslel, že v době, kdy proti vládě protestují desítky tisíc lidí na náměstích po celé zemi, uknousne nějaký zásadní volební dílek, spadl tvrdě na zem. Na protestní hlasy zkrátka nemá ČSSD kvůli své roli ve vládě nárok vůbec, drtinou většinu ostatních bere ANO se "svatým mužem" v čele.

Dalším důležitým faktorem je pro ČSSD podívat se na svůj vlastní název. Je tam slovo "demokratická", což nekoresponduje s některými výroky Jaroslava Foldyny a dalších, Rusko milujících exotů, vítající nejrůznější vlčí smečky z východu. To, co dokázala ODS vykopnutím Klause juniora, sociální demokraté dlouhodobě nezvládají. 

Touha po korytech je silná

Pánové Foldyna, Škromach, Zimola apod. jsou ale vlastně jen takovou červivou třešničkou na roztékajícím se oranžovém dortíku. Mnohem zásadnější je to, co už jsme naznačili v úvodu. Vláda s Andrejem Babišem je dobrovolným strčením hlavy pod gilotinu a zataháním za provázek. Podporovat bývalého agenta StB, trestně stíhaného předsedu vlády s mnoha škraloupy na krku a s tolika lživými prohlášeními v torničce, že by i slavný pohádkář Hans Christian Andersen blednul závistí? Ne, pánové a dámy ze sociální demokracie, tohle vám nikdo normálně uvažující neodpustí.

A ještě to dorazíte kolaborací s komunisty! Tak to je teda něco! Opravdu se dnes divíte, že vám nikdo nevěří ani nos mezi očima? Vážně chcete ještě dělat analýzu a dlouze se zamýšlet, proč vám lidé dali červenou kartu? Vždyť je to tak snadné! V touze po korytech zaklínajíc se pseudozáchranou České republiky jste vlezli do pasti, která na vás byla velice chytře nalíčena. Na druhou stranu chytit ČSSD nebylo nijak pracné. Stačilo pár slibů a bylo vymalováno.

Rozhodně bez Hamáčka

Ano, i v ČSSD se může blýskat na lepší časy. Politici jako ministr zahraničí Tomáš Petříček jsou kvalitní, mají podporu a zřejmě by dokázali stranu vyvést z nejhoršího bahna (také za to dostává "kapky" z Hradu). Ale Jan Hamáček to určitě nebude. On nebude tím, kdo bude stát v čele "nové" ČSSD (po boku s panem Haškem). Vždyť je to absurdní!

Buď se sociální demokraté vrátí k hodnotám, které vyznávali po roce 1989, k jasnému postoji k Evropské unii a NATO. Zbaví se nálepky poslušných blbečků, kterými může premiér země manipulovat, udělají opravdovou "očistu" a začnou od píky pracovat. Bez vidiny koryt a trafik. Pak to může jít. Do té doby nemají šanci.

 

Klíčová slova:
ANO