Nejmladší miliardář v Česku. Michal Strnad začínal ve skladu a dnes vlastní zbrojařské impérium

Tatra byla zachráněna od definitivního krachu
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Co jste dělali, když vám bylo 25 let? Někdo skončil vysokoškolská studia, načal pracovní kariéru či založil rodinu. Určitě jste se však nestali miliardáři. Nejedná se o výhru v loterii, ale o připravovaný krok v rodinné firmě. Nejmladší český miliardář svůj majetek nezískal jen tak zadarmo.

Zní to jako klasický příběh zbohatlíka, který se prostě jenom dobře narodil. Zbrojařsko-průmyslový holding Czechoslovak Group mu spadl kompletně do ruky přes noc a otec Jaroslav Strnad moc dobře věděl, co dělá. Michal Strnad totiž není jen obyčejný mladík, kterému dal otec štědrý miliardový dárek. Naopak šlo o mezigenerační výměnu, která podle nastavených rodinných kolejí dává smysl. Proč? 

Vazby na Rusko? 

Kromě toho, že se Jaroslav Strnad, jehož majetek se odhaduje na 7,3 miliard korun, zbavil velké zodpovědnosti za obrovské impérium, také tím uzavřel ústa všem kritikům, kteří ho podezřívali z loajality vůči Rusku a USA. 

Ostatně se není čemu divit, že největší konkurenti závidí nadstandardní manažerské vztahy u obou světových velmocí. Jak jinak by totiž mohl Jaroslav Strnad nastartovat umírající českou značku Tatra, kterou zakoupil ve chvíli, když byla zcela na odpis? 

Nicméně předání 100 procent akcií se na první pohled jeví jako ještě riskantnější plán než záchrana velkých krachujících firem. Syn Michal Strnad však údajně není vychován luxusem a v rodinné firmě pracuje již od svých patnácti let. 

Tati, já chci kolo! 

S letní brigádou má každý nějaké zkušenosti. První kontakt s penězi je v našich životech rozhodující a není větší hodnoty než té, která je oceněna vlastním potem a poctivou prací. Podle toho, co o sobě rodina Strnadů na veřejnosti prozrazuje, lze usuzovat, že nejmladší miliardář Michal Strnad vydělávání peněz doslova propadl. 

Ze skladníka, který si šetřil na kolo, se během několika let stal ředitelem a následně majitelem firmy. Od svých 15 let je tak jeho život spojen s výdělkem a velmi rychlou cestou na vrchol podnikání.

Ve svých 26 letech vlastní majetek v hodnotě 6,7 miliard korun. Veškerou zodpovědnost nad obrovským majetkem získal přes noc, když mu vše s důvěrou předal jeho miliardářský otec. 

Michal Strnad je absolventem anglického ekonomického lycea, ale školou mu byla hlavně praxe. Stejně jako jeho otec nemá vysokoškolské vzdělání, protože v jeho případě na něj prostě nebyl čas. V Czechoslovak Group totiž naplno pracoval již od svých 20 let na těch nejvyšších místech ve firmě. 

Na vlastní pěst stačil ve svých osmnácti letech založit dvě firmy, které bez jeho kontroly fungují dodnes. Katapultem do světa miliardových obchodů však docílil až jako hlava rodinného impéria. 

Tatra i hodinky

Pouhé dva roky ve funkci ředitele stačily, aby se otec rozhodl ustoupit a vše předal svému synovi. Někdo má vrchol kariéry prostě už na svém začátku, ale určitě je stále kam stoupat. Stejně tak je možný tvrdý pád na zem. Czechoslovak Group hospodaří s více než 60 firmami, které dosahují tržeb 20 miliard korun. 

Mladý Strnad tak kormidluje opravdový kolos, pod jehož křídla patří firmy operující v oborech pozemní dopravy (Tatra, Avia, Dako-CZ), letectví (Job Air Technic, CS Soft) a hlavně armády (Excalibur International, Excalibur Army, Karbox, Retia, Eldis). Jen malý výčet portfolia rodinného holdingu představuje obrovskou zodpovědnost, ale zároveň neuvěřitelný zisk, který z tohoto zaměstnání plyne.