Létání s miminkem nemusí být problém. Několik základních pravidel vám zaručí klidné cestování

Podívejte se s vaším dítětem do celého světa
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nízká cena letenek, pohodlí, bezpečnost a rychlost. Létání je čím dál dostupnější a nic na tom nemění fakt, že máte v rodině čerstvý přírůstek. Pokud se bojíte cestování letadlem s miminkem v náručí, určitě na obavy zapomeňte. Stačí znát jen pár pravidel a vzhůru do oblak. 

Pokud cestovat s miminkem na delší vzdálenosti, tak rozhodně letadlem. Není totiž bezpečnějšího dopravního prostředku. Než se však pustíte do nákupu letenek, je nutné vědět, jaké podmínky stanovují konkrétní společnosti. 

Ne všechny na palubě uvítají děti mladší čtrnácti let. Pokud plánujete cestovat letadlem již tak brzy, je nutné brát na vědomí, že pro zdraví dítěte je bezpečnější plánovat cestu letadlem až od tří měsíců jeho věku. Stejně tak se nedoporučuje létání matce v šestinedělí. Proč? 

Neuspěchejte start

Lékaři a pediatři vám jednohlasně doporučují, abyste cestování letadlem s miminkem zahájili minimálně po skončeném třetím měsíci života. Pro novorozence je nevhodné a nebezpečné prožívat na vlastní kůži v raném stadiu vývoje takové silné změny. Kojenci už však nic takového nevadí. 

Když se pustíte na první takové dobrodružství, je rozhodně vhodné zvolit rozumně vzdálenou destinaci. Délka letu na miminko nemá výraznější vliv, ale spíše se jedná o vaše pohodlí a klid. Cesty po Evropě jsou většinou velmi rychlé a pokud vaše děťátko propukne v pláč, je lepší mít vše co nejdříve za sebou. 

Dalším nepříjemným faktorem dlouhých letů může být změna času, kterou miminko nemusí dobře snášet. Stačí si jen vzpomenout, jak takový “jet lag” působí na dospělého člověka. Pokud však chcete vyrazit do Barcelony, Paříže či Londýna, nic vám nebrání v cestě a celou anabázi máte velmi rychle vyřešenou. 

Letecké společnosti

Než si definitivně pořídíte letenky, dobře se informujte, jaké podmínky má ta či ona letecká společnost. Nelze totiž napsat žádný obecný souhrn pravidel, protože se v mnohém u některých společností liší. Musíte je podrobně prostudovat. Jedná se většinou o to, kolik si účtují za letenku pro miminko a jaké nabízí nadstandardní služby pro dítě. 

Ať už jde o jídlo či možnost využít dětskou postýlku. Obecně jsou letecké společnosti na přítomnost miminka na palubě připraveny, jen je nutné hlásit vše dopředu, včetně zabezpečení vašeho kočárku, který si dovezete přímo k letadlu. Zde ho buď dodatečně a bezplatně odbaví do zavazadlového prostoru, nebo pokud jde o tzv. golfák, najde se pro něj místo na palubě. 

Tipy pro pohodlný let

Pokud máte pro miminko vyřízený cestovní doklad, můžete se odhodlaně pustit na váš první velký výlet. Rozhodně si nenechávejte příjezd na letiště na poslední chvilku. Být s předstihem připraveni se vám vyplatí a budete více v klidu. Když plánujete termín letu, myslete na hodiny, kdy miminko obvykle spinká, aby celé dobrodružství co možná nejvíce prospalo. 

Největší nepříjemností, kterou miminko musí přečkat, je změna tlaku v uších. Něco, co je i pro dospělého velmi nepříjemné, většinou u miminek způsobí pláč. Nejlepší způsob, jak co nejvíce eliminovat bolest v ouškách, je cucat dudlík, krmení nebo tvrdý spánek. Největší obtíže se většinou vyskytnou při přistávání. 

Miminko musí být při vzletu i přistání připoutané na klíně v pásu společně s vámi. Pokud se nejedná o dlouhý let, vše proběhne v naprostém pořádku a vy zjistíte, že obavy, které jste měli, byly zcela zbytečné. Cestovat letadlem se prostě vyplatí. Stojí to možná pár nervů a kapek potu navíc, ale rozhodně nebudete litovat. Objevujte svět už s malým miminkem, protože cestování je to pravé koření života a poznávat svět se prostě vyplatí.

Klíčová slova: