Pěstujeme ficus benjamina: Má rád rosení listů a teplo, vhodná je hydroponie

Ficus benjamina patří k oblíbeným a vděčným pokojovým rostlinám
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Patří k oblíbeným a vděčným pokojovým rostlinám, protože ficus benjamina není příliš náročný na pěstování. Abyste však docílili úspěchů, je třeba dodržet několik základních pravidel, díky kterým se budete moci pyšnit pěkně rostlou dřevinou, jež bude ozdobou vašeho domova.

Jeho domovinou je Austrálie a jižní Asie

Víte, že do rodu ficus patří snad tisícovka rozmanitých druhů? Asi nejrozšířenější je právě ficus benjamina s drobnými listy a svěšenými větvemi. I když může tento ficus ve volné přírodě ve své domovině, kterou je Austrálie a jižní Asie, dorůst až do výšky 30 metrů.

Stejně dobře ho jde pěstovat jako bonsaj. Jeho korunu lze totiž úspěšně tvarovat. V domácích podmínkách dorůstá maximálně 3 metry, což je i tak poměrně dost, takže se ficus stane výraznou dominantou interiéru. Ficus má natolik silné kořeny, že prorostou i asfaltem.

Zde také bude fungovat jako likvidátor škodlivých toxinů, jež se v domácnosti mohou vyskytovat a často stojí za nevolností, bolestí hlavy, migrénou či podrážděností. Ficus benjamina pěstovaný v bytě tak přispívá k lepšímu ovzduší, a tím pádem také zdraví.

Dejte ho raději do polostínu

Ficus benjamina nemá rád průvan a přímé sluneční záření. Více se mu bude dařit na polostinném místě, avšak s dostatkem přirozeného světla. Této dřevině vyhovuje teplo, v létě maximálně do 24 °C. Pokud ojediněle teplota vystoupá k 30 °C, ficus to snese, ale nemělo by to být napořád. Nelíbí se mu také velké teplotní výkyvy, na které špatně reaguje.

Substrát, nebo hydroponie?

K přesazování se odhodlejte na jaře. Přitom je zajímavé hlavně to, že starší rostliny přesazování snáší poměrně špatně, více se jim líbí dosypávání substrátu do květináče. Když už chcete přesazovat, tak pouze mladé rostliny.

Dobře poroste v substrátu, který je vhodný pro pěstování fíkusů. Mělo by se tedy jednat o rašelinový substrát, jenž je lehký a dobře propustný. Pokud jste se však zhlédli v hydroponii, je tento ficus ideálním adeptem, kterému se v ní bude dařit.

Ficus má rád rosení listů a odstátou vodu

Shodil vám najednou listy? Možná ho špatně zaléváte. Ficus benjamina totiž odmítá přelití a studenou a čerstvou vodu. Více se mu líbí voda odstátá o pokojové teplotě. Přitom platí, že čím je vyšší teplota v místnosti, tím je nutné dodat dřevině více vody. A úplně ze všeho nejvíce miluje rosení listů. V zimě je pak možné zálivku omezit na minimum tak, aby rostlina neuschla.

0bčas ficus benjamina shodí listy i proto, že jste ho přemístili na jiné místo. Na toto je velice citlivý, vyhovuje mu stálé působiště, kde se s ním nebude příliš hýbat. Listy může ficus ztratit také při přeschnutí substrátu, při přehnojení nebo naopak při nedostatku hnojiva.

Hnojení a snadné množení řízky
Na hnojivo není ficus benjamina nějak náročný, stačí mu univerzální hnojivo pro pokojové rostliny v tekutém stavu. Množení fikusu je snadné, a to řízkováním v letních měsících. Z jednoho výhonku s listy lze získat až několik řízků.