Šretrově restauraci zvoní umíráček? Praha 2 chce odkoupit budovy a pozemky v Riegrových sadech

V usedlosti býval Šťastného hostinec, v roce 1934 jej moderně přestavěl architekt František Marek a podle nájemce se mu říkalo Šretrova restaurace
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Praha 2 jedná o odkupu Šretrovy restaurace, přilehlé budovy a okolních pozemků v Riegrových sadech. Patří soukromému vlastníkovi, který má podle informací Prahy 2 zájem přistavěný objekt, kde byla letní restaurace, zprovoznit. Objekt Šretrovy restaurace soukromý majitel pronajímá reklamní agentuře.

Městská část by chtěla získat všechny nemovitosti. Park Riegrovy sady totiž má svěřený do vlastnictví a považuje za komplikaci, že je tam cizí majetek. "Celá plocha je památkově chráněná, což celou věc ztěžuje," uvedl mluvčí Prahy 2 Petr Tomíšek.

Vlastníkem budov i pozemků je společnost ZET-Invest. Praha 2 jedná se zástupcem majitele již několik měsíců. Nabízela mu různé varianty řešení, jednání jsou ale zatím bez výsledku, uvedl Tomíšek. Letní restaurace vedle Šretrovy restaurace přitom ještě loni fungovala.

Šretrova restaurace zůstane?

Provozovateli ale v říjnu vypršela nájemní smlouva. Zahradní část proto musel uvést do původního stavu, odstranil dva stánky s přístřešky i veškeré stoly a židle. Jednou z variant, kterou Praha 2 zvažuje, je vybudování trvalého zařízení v těchto místech. Musí být ale v souladu s hygienickými i památkářskými normami.

Šretrova restaurace byla postavena ve 30. letech podle návrhu architekta Františka Marka. Byly tam salonky, taneční sály i pivnice. Celoročně otevřená terasa nabízela posezení až pro 1 200 lidí. Na střeše budovy byla vyhlídková terasa. Restaurace fungovala do 90. let, kdy se dostala do soukromého vlastnictví a byla přestavěna na administrativní budovu.