Nejošklivější architektura v Praze: Náměstí, kde se lidem nežije dobře

Uprostřed náměstí Jana Palacha dominuje výjezd z podzemních garáží
Zobrazit fotogalerii (3)
 

K pražské architektuře neodmyslitelně patří krásné stavby, ale také veřejná prostranství. I to je dílo architektů a urbanistů, kteří by se tak měli postarat o lepší ovzduší v přelidněné oblasti hlavního města. Spíše než dobré příklady bychom v Praze našli odstrašující ukázky slavných náměstí, která mají potenciál, jenž prostě nenaplňují. O jakých místech je řeč?

Veřejný prostor v podstatě patří nám všem. Pro město se stává základním faktorem, který utváří atmosféru konkrétních lokalit Prahy. V tomto kontextu splňuje asi nejdůležitější funkci náměstí. To svým prostorem předurčuje k tomu být přidanou hodnotou dané čtvrti.

Praha má však hned několik konkrétních příkladů, které i když jsou hodnotné lokalitou a historickým významem, rozhodně nepřinášejí příjemnou zastávku v tempu městského života. O jakých je řeč?

Václavské náměstí

Nejviditelnější problém je viditelný na tom pravděpodobně nejvýznamnějším náměstí v Praze a možná i v celé České republice. Dlouhý pás od Národního muzea až k ulici Na Příkopech totiž rozhodně neodpovídá své důležitosti. Výjimkou jsou situace, kdy se náměstí naplní lidmi při příležitosti protestní demonstrace.

Ovšem z hlediska životní pohody zde jako návštěvník narážíte na desítky negativních vlivů, které vás nutí tento prostor co nejrychleji opustit. O to větším paradoxem se stává fakt, že v roce 2005 byl vyhlášen vítěz architektonické soutěže na rekonstrukci celého Václavského náměstí.

Dlouhých 14 let se však nezměnilo vůbec nic. Byrokratické průtahy, komplikované střety ohledně stavby vjezdu do podzemních garáží a neschopnost dotáhnout existující plán do reálné podoby je ostudou, která nemá obdoby. Prostředku náměstí tak nadále dominuje dlouhý pás záhonů, keřů a květin, které plní pouze okrasnou funkci, nikoli však tak potřebnou službu pro samotné návštěvníky.

Míra masivní reklamy útočí na každém rohu a v nočních hodinách se náměstí proměňuje v místo, kde není neobvyklé potkat pasáky, prostitutky, drogové dealery a narkomany.

Místo toho, aby se Václavské náměstí stalo pyšným a reprezentativním prostorem s kulturním rozměrem, jsme tak nadále svědky dlouhodobě neřešenému problému, který stále nemá východisko. Je tak stále skanzenem v centru Prahy, kterému se raději vyhnete.

Palachovo náměstí

Mohlo by se jednat o to úplně nejhezčí náměstí v Praze. Palachovo náměstí je ze všech stran obklíčené nádhernou architekturou, které dominuje nádherný výhled na panorama Pražského hradu.

Okolní instituce do tohoto prostoru přináší jiný život než jen masový turismus. Rudolfinum, Uměleckoprůmyslové muzeum a vysoké školy jako UMPRUM či Filosofická fakulta Univerzity Karlovy zavdávají příležitost vytvořit náměstí, kde se prolíná studentský a kulturní život přímo ve veřejném prostoru.

Náměstí je však dlouhá léta zničeno masivním výdechem z podzemních garáží, který dominuje a zároveň zabíjí celé veřejné prostranství. Další velmi podivné seskupení keříků a neudržovaných blátivých cest odvádí cestu místo středem, tak kolem dokola.

Palachovo náměstí má však podobný příběh jako Václavské náměstí. Architekt Václav Králíček už před 16 lety vytvořil koncepci, která by měla tomuto náměstí pomoci do výrazně pozitivnější podoby.

Studie a vizualizace se minulý rok nakonec opravdu vytáhla z šuplíku stolu tehdejší primátorky Adriany Krnáčové a údajně by se měl proces revitalizace prostředí spustit v polovině roku 2020.

Snad se konečně naplní sliby a Praha se bude moci pochlubit zdravě provzdušněným prostorem, kterému už nebude dominovat výdech z podzemních garáží.