Vybíráte notebook? Tyto tipy se vám budou hodit

Využít můžete i nejrůznějších slev
 

Obejít se v současné době bez počítače nelze. V podstatě každý potřebujeme komunikovat online, případně pracovat s dokumenty, tabulkami nebo se bavit s multimédii. Máme sice k dispozici chytré telefony či tablety, nicméně veškeré operace na nich nevyřešíme. Jak ale vybrat ten správný počítač? Prvně se musíte zaměřit na to, jestli potřebujete klasický desktop, nebo notebook. Jestliže se rozhodnete pro druhou variantu, jste na správném místě. My vám totiž dáme hned několik užitečných tipů pro výběr správného notebooku.

Využití notebooku

V první řadě si důkladně rozmyslete, za jakým účelem hodláte notebook využívat. Jestliže ho máte pouze pro kancelářské činnosti, pak vám hardwarově postačí úplně základní konfigurace. Tato informace se týká především kancelářských prací v tabulkových procesorech, textových editorech a jiných jednoduchých programech. Naopak pro grafické práce, případně nové hry už potřebujete nějaký nadupaný počítač vybavený mimo jiné kvalitní externí grafickou kartou. I pro úpravy videa už je vhodnější mít lepší procesor a operační paměť. Práce bude mnohem rychlejší.  

Frekvence přenášení přístroje

Dále pouvažujte nad mobilitou. Budete-li počítač hodně přenášet, pak je dobré vybrat takový, jehož hmotnost bude co možná nejnižší. Na trhu jsou i jedenáctipalcové modely, které jsou hodně malé. Nejčastějším kompromisem pro hojně cestující uživatele jsou modely třináctipalcové. Naopak pro sledování filmů doma nebo na chalupě můžete volit klidně i sedmnáctipalcovou obrazovku.  

Práce a zábava bez elektřiny

Dříve bylo nemyslitelné, že by se notebook využíval bez elektřiny déle než dvě hodiny. Dnes se jedná v podstatě o běžný standard. Vždyť některé velmi úsporné modely dokážou vydržet klidně i 10 hodin. Záleží samozřejmě na tom, jakou má konkrétní zařízení kapacitu baterie. Pokud víte, že hodláte pracovat třeba někde na chatě nebo jinde v přírodě, pak není problém volit takovéto hodně úsporné modely. Většinou ale nedisponují extra velkým výkonem třeba pro grafické práce. 

Konektivita

U mnohých modelů, na které se třeba aktuálně vztahují slevy a akce, se setkáme s tím, že disponují mnohými specifickými funkcemi. Za standard lze považovat přítomnost přijímače hifi, případně bluetooth a některé jiné běžné záležitosti. Jinak ale notebook může ještě disponovat třeba DVD mechanickou, případně Blue-Ray nebo čtečkou otisků prstů či stereo reproduktory. Výběr modelu se opět odvíjí od konkrétního využití přístroje. 

Jak nakupovat?

Ideálně online. Můžete si pohodlně nejprve srovnat cenu konkrétního modelu u několika prodejců a následně koupit nejlevněji. Ušetřit se dá i tak, že použijete Alza.cz kupóny nebo jiné slevové akce. Alternativ je hodně a vyplatí se je vyhledávat. Ušetřit lze i několik tisíc korun.  

Klíčová slova: