Stromy napadené kůrovcem rozpozná nový program, drony dostanou speciální senzory

Vyvinuli se na konci druhohor a dnes patří se 6 000 druhy mezi jedny z nejrozmanitějších skupin hmyzu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Stromy napadené kůrovcem pomůže na dálku rozpoznat program, který vyvíjejí odborníci z České zemědělské univerzity (ČZU), ze Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) a ze společnosti Unicorn Systems. S pomocí dronů poznají teplotu a světelnou odrazivost nemocných stromů.

Přístroj by měl sloužit hlavně lesníkům v boji s kůrovcem. Informovala o tom společnost Unicorn. Aplikace s názvem Brouk je první částí projektu Kůrovec ČZU. Dalším krokem bude popis a předpovídání dynamiky šíření kůrovce.

"Víme, že strom napadený kůrovcem mění své vlastnosti. Je to stejné, jako když má nemoc své symptomy. Jako první se změní spektrální odrazivost a teplota, a to ještě dříve, než se napadení stromu projeví vizuálně," uvedl Ondřej Lagner z Katedry aplikované geoinformatiky a územního plánování z ČZU. Zkušený lesník podle odborníků pozná napadený strom po několik dnech či týdnech. Nový mechanismus by to měl poznat ještě dříve.

Dron nejprve lokalitu nasnímá a snímky se nahrají do aplikace. Program je pak vyhodnotí a podá uživateli jasnou informaci o tom, které stromy je třeba preventivně vytěžit a zamezit dalšímu šíření kůrovcové populace.

Poznají různá stadia stromů

Vývojáři se rozhodli pro řešení využít drony, které lze osadit senzory pro pořizování snímků s vysokým rozlišením v infračerveném pásmu, které je důležité pro detekci zdravotního stavu vegetace. Pomocí snímků, které zaznamenaly různá vývojová stadia kůrovce, dokázali odborníci popsat změnu v chování stromu od jeho napadení až po odumření.

Společnost Unicorn díky pomoci zjištění od ČZU a KRNAP vyvíjí aplikaci, která bude autonomně analyzovat snímky z dronu a pomocí algoritmů identifikovat napadené stromy. "Naším úkolem je vytvořit uživatelsky přívětivou aplikaci, která bude efektivním nástrojem lesníků pro včasnou detekci kůrovce. Majitelé a správci lesů potřebují jednoduchý nástroj, se kterým budou umět pracovat," řekl Václav Wiesner ze společnosti Unicorn.

Klíčová slova: