Všude mají své exoty: Polský ministr mluvil o bobří "ploutvi", prý je afrodiziakem

Bobři mají zavalité tělo s nápadným ocasem, ploutev jim však jaksi chybí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski zaskočil a pobavil uživatele internetu tvrzením, že "ploutev" z bobra má blahodárný účinek na sexuální touhu. Neuvědomil si, že bobr nemá ploutev, ale ocas. Chce tohoto savce zařadit na polský seznam zvířat, která lze jíst, ačkoliv žádný takový dokument neexistuje.

Ardanowski před několika dny mluvil v parlamentu na konferenci kromě jiného o odstřelu zubrů a bobrů, kteří jsou v Polsku chránění. Stěžoval si, že i když úřady vydají povolení některé jedince těchto druhů zastřelit, je těžké najít někoho, kdo by se toho zhostil.

Vyslovil se pro to, aby bobři a zubři byli uznáni za "jedlá zvířata". "Teď, i když se ten bobr uloví, tak se neví, co s ním udělat," posteskl si Ardanowski. "A když si lidé vzpomenou, že bobří ploutev má - údajně - vlastnosti jako afrodiziakum, pak se může ukázat, že i problém s bobry zanedlouho skončí," tvrdil Ardanowski.

Fakt to není apríl

Portál oko.press připomněl, že bobr nemá ploutev, ale ocas. O tom, že by bobří ocas působil jako afrodiziakum, prý v žádných pramenech zmínky nejsou. Možná si ho spletl s kastoreem, výměškem análních pachových žláz, kterým si bobři značkují své teritorium. Používá se k výrobě parfémů, osvěžovačů vzduchu nebo cukrovinek. "Podle toho, co vím, neexistují žádné vědecky potvrzené informace, že by kastoreum mělo afrodiziakální účinky," řekl Robert Maślak z přírodovědecké fakulty Vratislavské univerzity.

Výroky ministra Ardanowského o bobrech se staly předmětem řady komentářů na internetu. Jeden uživatel twitteru je zařadil do kategorie "slavných citátů velkých osobností". Jiný mu doporučil, "ať si svoje sexuální komplexy léčí jinak" a další připomněl, že "bobr a zubr jsou jedlí podobně jako ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski". Portál pnp24.pl jeho výroky opatřil titulkem "Bobr v polské domácnosti. Dobrý na stůl i do ložnice".

Ardanowski řekl, že "nerozumí tomu chichotání" v souvislosti se svými úvahami o bobrech. Je podle něho naprosto rozumné, aby zvířata, která jsou zastřelena, byla nějakým způsobem využívána. Připomněl také, že toto zvíře, které bývá "zobrazováno jako veselý chlapeček v tričku a kraťasech s kšandičkami", páchá v přírodě značné škody.

Klíčová slova: