Konec nejstarší politické strany. ČSSD odchází z vlády a její členové prosí o práci

Bývalý předseda Jan Hamáček je údajně zabarikádovaný ve své kanceláři
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už nějaký pátek viselo ve vzduchu, že budoucnost české tradiční strany rozhodně nebude růžová. Předseda ČSSD Jan Hamáček ale překvapil i ty největší skeptiky a moudré politology. Pondělní schůze sněmovny byla opravdu nezvyklá, protože všichni poslanci sociální demokracie nepřišli. Proč? 

POLITICKÁ SATIRA: “Úplný chaos, ještě teď jsem se s tím vůbec nesrovnal. Přišel jsem ráno do poslaneckého klubu, kde nám Honza oznámil, že máme odevzdat stranickou legitimaci, průkazku do bufetu poslanecké sněmovny a jít si každý vlastní cestou.” Vysvětluje nepředpokládanou situaci dnes již bývalý předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. “Slyšíte, jak se mi chvěje hlas? Nemůžu tomu uvěřit.” 

Jedna z nejstarších a nejtradičnějších stran v české historii se probudila do opravdu bolavého rána. Drtivou ránu učinilo přes 18 tisíc členů ČSSD, kteří se shodli, že pro budoucnost strany bude nejlepší, když se definitivně rozpadne. Tajné spiknutí, které podlomilo celou vládu, tak pravděpodobně znamená cestu k předčasným volbám. Těch se však ČSSD už nezúčastní. Strana dnešním dnem definitivně končí. 

Na úřad práce?

Hrstka poslanců ČSSD tak ze dne na den ztratila práci a funkce. Na rozdíl od 18 tisíc členů totiž chtěli nadále pokračovat v existenci strany s typicky oranžovým zbarvením. I růže občas uvadnou a v politice neznáte dne a hodiny. Třeba taková ministryně Jana Maláčová se dostala do velmi paradoxní situace. Místo toho, aby nadále vedla rezort práce a sociálních věcí, se musí sama přihlásit na úřad práce. “Alespoň to poznám i z druhé strany…” odpověděla redakci ve stručné SMS. 

To ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček už tak smířlivý není. “Na práci ministra zahraničních věcí jsem miloval fakt, že mi v každé zemi, kam jsem se rozhodl vycestovat, otevřeli dveře. Toho pocitu se nechci nikdy vzdát a přemýšlím, jak to provedu. Je mi líto, je to moc rychlé, abych byl konkrétní. Jediné, co mě teď napadá, je kariéra průvodce v zahraničních destinacích.” Takový ministra kultury Antonín Staněk tak alespoň nemusí čekat, až jeho demisi přijme prezident Miloš Zeman. Takový Lubomír Zaorálek se rozhodl stávkovat. 

Údajně mu jeho žena přivezla taxíkem do poslanecké sněmovny řetěz a na protest proti konci ČSSD se nechá přivázat ke své poslanecké židli. S pláčem na chodbě sněmovny se údajně svěřil opozičním kolegům: “Vždyť já nic jiného neumím!” Šušká se však, že mnoho poslanců sociální demokracie už převléká kabáty a snaží se podbízet Andreji Babišovi. “Vždyť my stejně pracujeme už dávno pro něj. Co je na tom?” Nechal se slyšet bývalý ministr zemědělství Miroslav Toman. Ten je vzhledem k nedávnému auditu Evropské komise ke svému premiérovi pochopitelně loajální. A co na pohřeb ČSSD říká sám předseda? 

Dle posledních zpráv ČTK se Jan Hamáček zabarikádoval ve své kanceláři a nebere telefon. U dveří už je však vrchní rétor s nejpřesvědčivějšími argumenty, který se snaží předsedu přemluvit, aby si hlavně neublížil. Je však otázka, zda je možné věřit Jaroslavu Foldynovi, u kterého by se spíše dalo čekat, že on sám si pro Hamáčka připravil krutý trest. 

Budoucí volby

Ve stínu problémů Andreje Babiše se tak odehrála nečekaná a pro českou politiku zcela zásadní událost. Masivní demonstrace tak zničehonic přihlížejí, jak se rozpadá vláda, ale nikoli díky vzedmutí lidu, ale protestu samotných členů ČSSD. Organizátoři Milionu chvilek pro demokracii se tak snaží v celé kauze najít viníka znovu v postavě premiéra Andreje Babiše. 

“Myslíme si, že je to celé cílená akce Andreje Babiše a jeho PR týmu. Není pro něj problém zaplatit 18 tisíc členů ČSSD, aby sami potopili svoji stranu. On chce předčasné volby, protože potřebuje argumenty. Potenciální volební úspěch pak otočí proti, ale neměl by si být tak jistý.”

“To je věc sociální demokracie. Já teď opravdu makám. Je toho hodně. Řeším motýle, Bratislavu, nějaký demontrace a k tomu ještě ten audit. Jako vím, že jsem opravdu hodně schopnej politik, jeden z těch nejlepších v historii, ale na tohle teď nemám, co bych řek. Sorry jako. Jdu za prezidentem a s tím už najdeme řešení. Já chci opravdu lepší Česko,” řekl Andrej Babiš novinářům na velmi rychlé tiskové konferenci s červenou čepicí na hlavě. 

Budoucnost a pohledy občanů se tak stáčí na Pražský hrad, kde můžeme očekávat nějaké zajímavé řešení. Jiří Ovčáček nenechal svůj twitterový účet dlouho čekat. “Znovu tu máme situaci, kdy pan prezident ukáže, jakým je darem pro Českou republiku. Banda prospěchářů dostala lekci a neschopnost některých politiků je po zásluze potrestána. Nepanikařte, brzy se vám přihlásíme z Hradu s řešením, které se bude líbit nám všem. To vám garantuji.” 

Budeme tak svědky další úřednické vlády? Nebo se bude měnit ústavní systém? Miloš Zeman ještě bude pár dní občany napínat, ale jedno je jisté, určitě má z pohřbu ČSSD velkou radost.