Miliardář s kontroverzní minulostí. Majitel prestižní sklářské firmy drží svoje soukromí v utajení

Ludvík Karl má s prezidentem Milošem Zemanem dobré vztahy. V roce 2015 mu prezident udělil vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Širší veřejnosti je spíše známý skrze vlastnictví fotbalového klubu Slovan Liberec. Pokud byste chtěli najít s Ludvíkem Karlem třeba rozhovor s médii, nic nenajdete. Miliardář, který primární zisk svého bohatství čerpá z vedení prestižní sklářské firmy Preciosa, totiž velmi přísně chrání svoje soukromí.

Co oči nevidí, to srdce nebolí. Tak zní jedno proslulé české přísloví. U majitele Preciosy a FC Slovanu Liberec Ludvíka Karla jde hlavně o to o ničem spíš radši nevědět. Tajemný miliardář se veřejnému vystupování vyhýbá a z několika málo informací si lze domyslet proč.

Slavnou křišťálovou firmu Preciosa totiž řídil i za minulého režimu a během těchto let nevykonával jen lukrativní byznys. Skrývá snad Ludvík Karl něco před veřejností?

Kontroverzní minulost

Když Miloš Zeman na Pražském hradě v roce 2015 udílel státní vyznamenání, byla to jedna z mála vzácných příležitostí, kdy bylo možné Ludvíka Karla vidět při veřejné příležitosti.

Ocenění získal Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské. Tento moment však nadzvedl ze židle některé politické vězně, kteří vyčítali majiteli Preciosy jeho činnost za minulého režimu. Tehdy totiž jako ředitel stál v čele Pracovního tábora Preciosa Minkovice.

Vězni v tomto lágru žili a pracovali v nelidských podmínkách a byli pravidelně vystavování psychickému teroru ze strany Státní bezpečnosti. Političtí vězni se zde potkávali s vrahy a recidivisty. Politický útlak zde fungoval v podobě fyzického týrání, hladu a tvrdým pracovním režimem, který měl za následky těžké zdravotní obtíže.

Režim se v tomto prostředí snažil umlčet či převychovat hlavně politické vězně. Pro sousední podnik Preciosa vězni vyráběli křišťálové lustry na export, ale sami dostávali minimální honorář.

Už tehdy byl ředitelem podniku Preciosa Ludvík Karl. Pohledem vězně, který si nespravedlivě prožil tyranii v pracovním táboře, bylo zcela pochopitelné, že vyznamenání této osoby vzbudilo velmi negativní emoce.

Zde je tak možná schován důvod, proč se Ludvík Karl natolik vyhýbá kontaktu s médii. Debata by se totiž mohla klidně od byznysu odklonit směrem do minulosti plné “kostlivců”, nikoli křišťálových lustrů.

Precizní Preciosa

Nablýskané produkty, jež mají prestiž po celém světě, tak mají jeden neviditelný škraloup. Je však velmi těžké podat zcela objektivní zprávu o životě člověka, který si opravdu přísně své soukromí, minulost a názory střeží. Nicméně už se ve sklářském oboru pohybuje desítky let. Výroba šperků, naddimenzovaných lustrů a předmětů pro okrasu domácnosti je v jeho kompetenci a díky tomu jeho majetek dosahuje až 3 miliard korun.

Svou prestiž firma Preciosa v čele s Karlem rozšiřuje i za hranicemi, kde se o obchod starají rodinní příslušníci. Denně tak firma zpracuje až 40 tun skla a má 16 zastoupení v zahraničí.

Jedním z nejviditelnějších úspěchů zažila Preciosa, když měla tu čest vyrobit cenu pro vítěze nejznámnějšího cyklistického závodu Tour de France. Ludvík Karl je takřka stoprocentním vlastníkem FC Slovan Liberec, s kterým získal tři mistrovské tituly.

Vystudoval Vysoké učení technické v Brně a do Preciosy nastoupil již v roce 1969. Od roku 1983 byl jmenován ředitelem a zprivatizovanou firmu následně po revoluci Karl postupně skoupil. V Libereckém kraji se jedná o jednoho z největších zaměstnavatelů, protože zaměstnává přes 5 tisíc lidí.