Zemřela nejstarší Evropanka. Bylo jí neuvěřitelných 116 let

Zemřela nejstarší Evropanka ve svých 116 letech
 

Někdo, kdo má tuhý kořínek, si občas důchodový věk protáhne o nějak ten pátek navíc. Jsou však opravdové extrémy. Jeden z nich byla Italka Robucciová, která dnes brzy ráno zemřela ve svých 116 letech. 

Ve věku 116 let dnes brzy ráno zemřela na jihu Itálie nejstarší Evropanka, Giuseppina Robucciová, kterou všichni znali jako babičku Peppu. Informovala o tom agentura ANSA.

Robucciová se narodila 20. března 1903, a zažila tedy obě světové války. Se svým manželem provozovala ve svém rodišti po dlouhá leta místní bar. Na svět přivedla pět dětí. Měla devět vnoučat a 16 pravnoučat.

Zhoršený stav...

Zemřela ve svém rodném domě ve městečku Poggio Imperiale v jihoitalském regionu Apulie. Rodina ji sem převezla před zhruba deseti dny, kdy se její zdravotní stav zhoršil. Předtím žila nejstarší Evropanka v domácnosti jedné ze svých dvou dcer v nedalekém městečku Apricena.

"Jsme zarmouceni. Ale zároveň i poctěni, že to byla naše spoluobčanka," řekl starosta města Poggio Imperiale Alfonso D'Aloisio. V roce 2012 zde babička Peppa získala titul čestné starostky.

Před Robucciovou byla nejstarší Italkou Emma Moranová, která zemřela v dubnu 2017 ve věku 117 let. Ta byla dlouho nejstarším člověkem světa.

Nejstarší Češi

Lidé s českými kořeny mají zatím svou rekordmanku v již zesnulé Marii Míkové. Ta se dožila 112 let. Mezi muži drží rekord nebožtík Josef Flandera se 107 lety. První příčky jsou převážně obsazené muži a dosud nejstarší žijící Češka to jen potvrzuje. Marie Schwartzová narozená v roce 1910 má k dnešnímu dni 109 let. Dodnes žije na Jižní Moravě. 

 

 

Klíčová slova: