Robotický dron nahradí včely. Vědci se snaží zachránit přírodu netradičním způsobem

Včel stále ubývá. Za minulý rok je evidován úbytek až kolem jedné tuny medu za rok
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Už se nejedná o problém budoucnosti, ale o reálnou hrozbu dneška. Jen v České republice se ročně vyrábělo kolem deseti tisíc tun medu. Minulý rok byl však patrný propad rovnou o tisíc tun medu. Sucho totiž včelám nesvědčí a celosvětově jejich počet ubývá, což by mohl být v budoucnosti zásadní problém. Nejde ani tak o med jako o opylování rostlin. 

V České republice za poslední dva roky ubylo až 30 tisíc včel, což dělá 5 procent místní populace. Na našem malém rybníčku je tak patrný problém, který trápí celý svět. Včely z krajiny mizí a nejde tak ani o med jako spíše o opylování rostlin. Společně s větrem a vodou totiž nejvýznamnější roli hraje hlavně včela medonosná. 

Čím větší sucho pohlcuje planetu, tím méně potravy pro včely. Když se k tomu připojí rozsáhlé chemické postřiky a fakt, že zemědělci nepěstují nic jiného než řepku, včely mají velmi slabou imunitu, což vede k jejich četnějšímu úmrtí. Svět tak čelí obrovskému problému, který musí co nejdříve vyřešit. Někteří už se pouští do smělých plánů, které zní jako kapitola z knihy žánru science fiction. O co jde? 

Robotické včely

Vzhledem k tomu, že rostliny jsou zhruba ze dvou třetin závislé na opylení od včel, je to opravdu reálný problém. Některé druhy včel jsou už na seznamu ohrožených zvířat. Lidstvo tak stojí před velmi důležitým úkolem. Někteří vědci se však k tomuto úkolu staví velmi netradičně. 

V budoucnu by tak chybějící počet včel mohly doplnit robotické včely. Něco, co zní velmi podivně a hlavně zcela nepřirozeně, je však čím dál tím víc reálné. Dokonce se jedná o zcela konkrétní prototyp, který vytvořil tým kolem vědeckého pracovníka Eijira Miyako z japonského institutu. Výsledkem práce je minidron, který je schopen provést opylení mezi rostlinami. Dron o velikosti krabičky sirek je ovládán manuálně. Spodek dronu je pokryt koňskými žíněmi, který v sobě obsahuje lepivý gel. 

Vše funguje tak, že dron přistane na květině, pyl se na spodní stranu nalepí a na další rostlině zůstává. Ze sta pokusů opylovat tímto způsobem japonskou lilii vědci dosáhli 37procentní úspěšnosti. O tom, že se nejedná o vědecký úlet, svědčí, že obrovský americký řetězec prodejen Walmart zažádal hned o šest patentů, které souvisí s robotickými přístupy k zemědělství. 

Seriózní cesta

Markantní úmrtnost včel je tak pro vědce z celého světa jedna z největších výzev současného světa. Místo toho, aby se měnil přístup zemědělců a hledalo se odstranění příčiny, vymýšlí se futuristické způsoby, jak chybějící včely nahradit. Velmi kontroverzní přístup volí v Číně. Tak se do opylování pouští rovnou lidi. 

Technologický vývoj však směle pokouší hranice možného. Každá nedokonalost je příležitost a robotické včely jsou odpovědí, která je jedním z prvních příznaků zcela nezdravého vývoje světa. Důvod, proč včely umírají, jsou však řešitelné. Místo toho se však v budoucnosti můžeme setkat s polem plným robotických včel. Svět budoucnosti tak kromě medu a žihadel bude hlavně bez přirozeného procesu. 

Stále se však jedná o ekonomickou pohádku, protože nahradit 3 trilióny včel není levná legrace. Osvěta však funguje a není náhoda, že čím dál častěji potkáváme včelařské úly.