Vesmírná reality show. Na Mars letí podivná píseň z Česka

Sonda, která bude na Marsu, bude sledovat blesky
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Mezinárodní porota vybrala 11 zvuků, které na palubě sondy ExoMars odletí na Mars. Je mezi nimi i píseň české kapely Exit Empire. Zvuky pomohou ověřit správné fungování modulu, který bude na Marsu zkoumat blesky. Z Marsu bude ale nakonec odvysílána jen jedna nahrávka, o jejím výběru rozhodne veřejné hlasování.  O všem informovali zástupci Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd České republiky (AV ČR) a časopisu Vesmír. Sonda ExoMars by měla na planetě přistát v roce 2021.

Zvukový vzkaz vhodný k odvysílání nesměl přesahovat 30 sekund. Organizátoři akce "Telefonát z Marsu" nakonec obdrželi 584 platných nahrávek z 53 zemí světa. Nejvíc jich poslali Francouzi, Češi a Rusové. Mezi vzkazy byly literární, filmové a hudební úryvky, významnou skupinu tvořily zprávy recesistické či ryze osobní, často byla tematicky zastoupena obava z vývoje planety Země.

Nakonec zvítězilo 11 původních nahrávek vytvořených speciálně pro tuto soutěž. "Vybrali jsme vzkazy, které v určitém slova smyslu reprezentují lidstvo," uvedla předsedkyně AV ČR a členka poroty Eva Zažímalová. Vítězné nahrávky pocházejí z Česka, Francie, Hongkongu, Itálie, Kolumbie, Nizozemska, Norska a Ruska. Jedná se o mluvené slovo, o hudbu, porota vybrala i zvuky z přírody nebo z prostředí lidských sídel.

Cimbál a varhany

Čeští zástupci Exit Empire složili svou píseň k oslavě vědy a výzkumu vesmíru. Zahrnuli do ní nahrávky marťanského větru nebo první zachycené gravitační vlny. Do zvukové stopy také převedli obrázek přistávací lokace na Marsu nebo nedávno zveřejněný snímek černé díry. Použili i typicky české nástroje jako cimbál nebo varhany.

Všechny vybrané nahrávky jsou dostupné na hlavní stránce projektu mars.vesmir.cz, kde může veřejnost hlasovat o vítězi. Rozhodne počet hlasů, které nahrávka obdrží do okamžiku, kdy sonda ExoMars na jaře 2021 dosedne na povrch rudé planety.

Nahrávky ponese paměť českého modulu, který bude na Marsu měřit změny elektromagnetického pole v pásmu slyšitelných kmitočtů a zjišťovat, jestli na čtvrté planetě sluneční soustavy existují blesky. "Pokud na Marsu existují, zcela jistě nevypadají jako ty pozemské," uvedl vedoucí českého výzkumného týmu Ondřej Santolík.

Přenosový kanál

Vysílání vzkazů z povrchu Marsu českým vědcům významně pomůže. Tím, že na Zemi přijmou zvukovou nahrávku, odvysílanou z povrchu Marsu, si ověří jeho správnou funkci. Navíc porovnáním nahrávky zaslané z Marsu s kopií, která neopustí zemský povrch, zjistí, jaká je kvalita přenosového kanálu z Marsu.

Sonda ExoMars 2020 byla vyvinuta Evropskou vesmírnou agenturou ve spolupráci s ruskou agenturou Roskosmos. ExoMars vynese do vesmíru ruská raketa Proton-M v červenci 2020.

Klíčová slova: