Nejstarší studna ze dřeva v Evropě? Čeští restaurátoři ji na rok ponoří do cukrové lázně

Jedná se možná o úplně nejstarší dřevěnou architekturu v Evropě
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Unikátní nález, který byl odkyt u Ostrova na Orlickoústecku, má opravdu světovou hodnotu. Podle expertů se totiž může jednat o nejstarší dochovanou dřevěnou architekturu v Evropě. Co s ní teď mají restaurátoři v plánu? 

Odborníci z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice dnes zahájili konzervování studny staré více než 7000 let. Pravěkou dřevěnou stavbu archeologové našli loni na Orlickoústecku při stavbě silnice D35. Je nejstarší v Evropě. Konzervace v cukrové lázni potrvá asi rok, uvedla škola v tiskové zprávě.

"Metoda s roztokem sacharózy se používá na zachování dřevěných staveb ve světě často. Koncentrace se postupně zvyšuje, až cukr z velké části nahradí molekuly vody v buňkách dřeva a dřevěný prvek po vyschnutí zpevní," uvedl proděkan fakulty restaurování Karol Bayer.

Život pod vodou

Studna odkrytá u Ostrova na Orlickoústecku je podle expertů nejstarší dochovanou dřevěnou architektonickou stavbou v Evropě. Vědci odhadují, že stromy její stavitelé pokáceli mezi lety 5256 až 5255 před naším letopočtem, což z ní činí nestarší dendrochronologicky datovanou dřevěnou architekturu v Evropě.

V kompletním stavu se zachovala díky tomu, že byla tisíciletí pod vodou. Části pravěké stavby potřebují klimaticky stabilní prostředí, aby nevyschly. Restaurátoři proto dnes začali fragmenty postupně napouštět roztokem cukru a vody. Za rok práce spotřebují asi 600 kilogramů cukru. Do roztoku přidají také biocidní přípravek proti napadení dřeva mikroorganismy.

Studna byla hluboká asi 140 centimetrů, půdorys měřil 80 krát 80 centimetrů. Neolitičtí tvůrci dřevěné prvky opracovali kamennými, kostěnými nebo dřevěnými nástroji. Dubová konstrukce se zachovala díky vysoké hladině podzemní vody.