Velryby v řeckých vodách hynou kvůli spolykaným plastům, vorvaň měl v sobě přes 3 kila

Není to tak dávno, co nalezená velryba poblíž Filipín měla v žaludku přes 40 kilo plastových tašek
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Studie zkoumající mrtvé velryby a delfíny vyplavené na březích Řecka ukázala, že jejich žaludky obsahují znepokojivě velké množství plastů, které jim přivozují často pomalou a bolestnou smrt. V dohledné době přitom není možná náprava, spíš to bude právě naopak.

V nejotřesnějším případě našli vědci v těle přes pět metrů dlouhého mladého vorvaně obrovského, vyplaveného na ostrově Mykonos, dohromady 3,2 kilogramu plastů. Ty mu ucpaly trávicí trakt a způsobily nadměrné zvětšení jeho žaludku, zatímco umíral na nedostatek potravy. Vorvani obrovští jsou ohroženým druhem, který ve Středozemním moři čelí také nebezpečí srážek s loděmi a zamotání se do rybářských sítí. Vadí jim také hlukové znečištění vznikající průzkumnými vrty pro těžbu ropy a plynu.

Není to náhoda

Studie zveřejněná v časopise Marine Pollution Bulletin je podle jejích tvůrců výsledkem dosud nejrozsáhlejšího výzkumu v oblasti Středozemního moře. Prokázala, že vorvani obrovští jsou druhem nejhůře postiženým polykáním plastů.

Šest z deseti nalezených exemplářů mělo plasty ve svých útrobách, uvedl Alexandros Frantzis z aténského Institutu pro výzkum mořských kytovců, který výzkum vedl. "Množství nalezených (odpadků) je velmi vysoké a mělo by vyvolat poplach," řekl agentuře AP. "Nyní je to něco běžného. (...) Není to tak, že nějaké zvíře náhodně spolykalo plasty."

Plastové sáčky a další

Studie, která nezkoumala mikroplasty neviditelné pouhým okem, dále zjistila, že devět ze 34 velryb, sviňuch a delfínů vyplavených na řeckém pobřeží v letech 1993 až 2014 spolykalo plastový odpad ve velkém objemu. Tři z nich kvůli tomu uhynuly.

Podle Frantzise představují obrovský problém plastové sáčky, které z odpadu plujícího v mořích tvoří největší část. Středomoří je podle nevládních organizací Greenpeace a World Wide Fund for Nature jedno z nejznečištěnějších moří na světě, pokud jde o odpadky plovoucí na hladině nebo spočívající na jeho dně.

Klíčová slova: