Konečně dokonalá fotka! Nejlepší triky, jak pořídit pefektní selfie

Když se fotíte ve větším počtu nebo vám záleží na pozadí, vezměte si na pomoc selfie tyč
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tu situaci určitě dobře znáte. Chcete pořídit rozesmáté selfíčko na dovolené a poslat ho rodině nebo přátelům, ale přijde vám, že na něm vypadáte, jako by vás přejel vlak. Tedy, v tom lepším případě. Někdy si totiž nejste skoro ani podobní! Dá se ale vůbec pořídit selfie tak, abychom na ní vypadali k světu? Naštěstí ano. Poradíme vám, jak.

Na internetu se to jen hemží chytrými radami od profesionálních vizážistů, blogerů i fotografů, jak na dokonalou selfie. Vybrali a vyzkoušeli jsme ty nejlepší.

Osvětlení je základ

Je to první a nejdůležitější pravidlo. Perfektní selfíčko rozhodně nepořídíte v případě, že se na vašem obličeji bude prát světlo se stínem. Proto se pokud možno vždycky otočte směrem k oknu, k přirozenému dennímu světlu. Nefoťte se ale na přímém slunci, které by ve vašem obličeji mohlo zvýraznit vrásky, a navíc byste se mračili a mžourali. Ideální na focení je stín nebo zamračený den, v místnosti pak měkké světlo.

Vyvarujte se stínů

Všimněte si, jestli světlo na vašem obličeji nevytváří nevzhledné stíny, které by vám například přidaly druhou bradu nebo váčky pod očima. To platí zejména kolem poledne, kdy na vás sluneční paprsky dopadají svisle zeshora. Nejlepší je fotit se brzy ráno nebo večer, kdy slunce není tak ostré.

Použijte blesk, ale opatrně

Pokud si chcete vyfotit selfie v tmavém prostředí, třeba v klubu při tanci, vyzkoušejte aplikaci Snapchat. Má totiž funkci, díky které můžete při pořizování fotky osvítit svůj obličej. Výsledek samozřejmě není dokonalý (fotografie je zbarvená lehce do modra), ale alespoň na fotce uvidíte svou tvář. Díky nejrůznějším filtrům navíc můžete modrý nádech ze selfíčka odstranit.

Hrajte si s různými úhly

Celebrity i spousta dalších lidí často pořizují stovky fotek, aby z nich po zdlouhavém hledání našli jednu jedinou, kterou pak zveřejní na sociálních sítích. Abyste se tomu vyhnuli, natočte se na krátké video, ze kterého si pak tu nejhezčí fotku vyberete mnohem snáz. Při natáčení nebo focení také natáčejte hlavu a sledujte, z jakého úhlu vám to sluší nejvíc. Zlatým pravidlem je přitom držet bradu lehce dolů a mobil držet tak, aby jeho spodní okraj byl na úrovni vašich očí (případně použijte selfie tyč). Pamatujte si, že na fotkách pořízených zespodu nevypadá dobře téměř nikdo. Při focení byste se také neměli dívat přímo do fotoaparátu v mobilu, ale mírně se natočit, tváří i očima.

Pohrajte si s filtry

Vyzkoušejte nejrůznější aplikace na úpravy fotek a vyberte si tu, která vám bude vyhovovat nejvíce. Za nás můžeme doporučit Photoshop Express, Snapchat nebo Snapseed, fotky ale můžete vylepšit s pomocí kreativních filtrů i rovnou na Instagramu. Vyvarujte se ale toho, abyste své fotky upravovali až příliš. Dokonce i drobné vrásky nebo kruhy pod očima k vám patří, bez nich byste vypadali nepřirozeně. Nepřehánějte to ani s make-upem, nejlepší jsou selfíčka, která vypadají pokud možno přirozeně.

Tvařte se přirozeně

Jemný, upřímný úsměv je v pořádku, zatímco ústa roztažená od ucha k uchu působí falešně. Trénujte si různé výrazy před zrcadlem nebo se zeptejte kamarádů, jak vám to nejvíc sluší. Odpusťte si „kachní“ špulení rtů a podobná klišé, která vypadají spíš komicky než uvolněně a svůdně. Zajímavým trikem je mít oči zavřené až téměř do okamžiku, než stisknete spoušť. Nemáte tak tendence mrkat a váš pohled pak působí čerstvě a odpočatě.

Dejte si pozor na pozadí

Samozřejmě, že v centru „dění“ na fotce je váš obličej. Přesto hodně záleží na tom, co je za ním. Pozadí by mělo být zajímavé a s příběhem, tedy samozřejmě v případě, že se nefotíte kvůli novým náušnicím nebo klobouku. V takovém případě je lepší, když je pozadí spíš jednolité a nepřeplácané.