Už v dětství je znal téměř každý: Jaký osud potkal slavné dětské herce?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Již v útlém dětství je znaly tisíce lidí. Mnohé z nich si ve slavných filmech připomínáme dodnes, avšak zdaleka ne všichni u filmu zůstali. Připomeňte si známé dětské herecké hvězdy a podívejme se, jak se změnily jejich životy.

Tomáš Holý

Možná jedna z nejslavnějších dětských filmových hvězd u nás. Tomáš Holý se narodil v roce 1968 a předčasně zemřel v roce 1990, bylo mu tedy pouhých dvacet jedna let. Proslavil se filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku či Jak dostat tatínka do polepšovny, ale i menší rolí ve snímku Marečku, podejte mi pero! z roku 1976.

Život Tomáše Holého ukončila autohavárie, dodnes jej však poznávají nové a nové generace diváků. V roce 2017 vydalo nakladatelství Mladá fronta biografickou knihu Jmenuji se Tomáš, kterou napsal Ota Kars. O tom, že je Tomáš Holý neustále populární, svědčí i skutečnost, že za tuto knihu byl autor oceněn Magnesií Literou v kategorii Kosmas cena čtenářů.             

Jan Potměšil

Herec Jan Potměšil se narodil v roce 1966 a poprvé účinkoval v jednom z dílů kultovního cyklu Bakaláři v roce 1975 – mladému herci tehdy bylo pouhých osm let. Objevil se také v seriálu Žena za pultem, ve filmu Tajemství Ocelového města, který režisér Ludvík Ráža natočil podle předlohy Julese Vernea, či v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci.

Během automobilové nehody v prosinci roku 1989 utrpěl zranění páteře, kvůli němuž je od té doby upoután na invalidní vozík. To mu však nezabránilo v pokračování v herecké kariéře. Dodnes se objevuje jak ve filmech, tak v seriálech, především je ale jednou z předních hvězd nezávislého divadelního spolku Kašpar, který účinkuje především v Divadle v Celetné. Možná vůbec nejslavnější divadelní role Jana Potměšila je spojena s představením Růže pro Algernon. Adaptace románu Daniela Keyese byla uvedena v roce 1993 a v současné době byla reprízována již více než osmsetkrát. Jedná se o nejúspěšnější inscenaci divadelního spolu Kašpar.

Marek Vašut

I Marek Vašut, který se narodil v roce 1960, se ve filmech začal objevovat velmi brzo, konkrétně od roku 1965, kdy měl roli ve snímku Káťa a krokodýl režisérky Věry Plívové-Šimkové. Od té doby se stal z Marka Vašuta jeden z nejvyhledávanějších českých herců. Studoval pražskou DAMU a vedle množství divadelních a filmových rolí, jimiž se zapsal do povědomí diváků, se proslavil i díky dabingu či moderování soutěže Chcete být milionářem.

 

Dana Vávrová

U nás se Dana Vávrová, která se narodila v roce 1967, nejvíce proslavila jako dětská herecká hvězda. To díky filmu Ať žijí duchové režiséra Oldřicha Lipského, v němž ztvárnila nezapomenutelnou roli Leontýnky již v roce 1977. Tou dobou bylo Daně Vávrové devět let.

Následně se Dana Vávrová objevila v celé řadě filmů, a byť ji máme v paměti uloženou právě jako Leontýnku, skutečnost je taková, že tato herečka byla úspěšná i v zahraničí. V Německu se prosadila díky filmu Herbstmilch režiséra Josepha Vilsmaiera, který si Danu Vávrovou vzal za ženu. Objevila se třeba i ve filmu Amadeus režiséra Miloše Formana z roku 1984, který byl oceněn čtyřmi Oscary.

V devadesátých letech se Dana Vávrová věnovala také režii. Největší pozornosti se dostalo snímku Poslední vlak z roku 2006, na němž pracovala se svým manželem. Tři roky poté, v únoru 2009, podlehla Dana Vávrová rakovině. Bylo jí čtyřicet jedna let.