Svatba snů jen za pár tisíc. Aneb jak si zpříjemnit přípravy a přitom se nezruinovat.

I skromnější svatba může mít ten správný efekt
Zobrazit fotogalerii (3)
 

A je to tady. Svatební sezona je zahájena. S přibývajícími vedry stoupá i naše touha po skutečné svatbě snů. Jak ji ale uskutečnit a přitom se nezruinovat? Pro většinu z nás je svatba tím nejkrásnějším, ale také nejvíce stresujícím dnem v životě. Inspiraci hledáme na stránkách instagramu a pinterestu. 

 

Všichni bychom chtěli mít tak krásný život jako ti ostatní a přitom jednoduše zapomínáme na to nejdůležitější. Užívejte si každý moment, i když není zrovna jako vyretušovaná fotografie ze stránek sociálních sítí, protože patří vám a již nikdy se nebude opakovat. Platí to i pro svatební přípravy. Proč si ten stres jednoduše neužít?

Svatba s radostí

Aby vás plánování svatby nevyvedlo z míry, doporučuje se začít přibližně rok předem. Plno věcí se dá samozřejmě uskutečnit i během půl roku, ale pro větší klid je lepší mít předstih. S čím tedy začít? Určitě je rozumné si zpočátku stanovit rozpočet. Už dávno neplatí, že dokonalá svatba musí být finančně náročná. 

Poslední dobou jsou moderní svatby v menší komunitě s rodinou a nejbližšími přáteli, které dokonale odráží pocit intimity a magie svatebního obřadu. Nejprve se tedy doporučuje napsat si seznam hostů a míst, které máte nejraději a které dokonale odráží představy vašeho svatebního dne. Můžete je potom navštívit v rámci romantického zásnubního výletu a rozhodnout se podle toho, kde se cítíte nejlépe a samozřejmě i podle možností rezervace. 

Důležité je také vybrat vhodné datum. Nejdražší jsou svatby v letní sezoně. Dříve se věřilo, že květnové svatby nepřinášejí štěstí a partneři se do roka opustí. Dnes už je to naštěstí jen pouhá pověra a mezi námi, kdo by neměl chuť užít si novomanželský polibek pod korunou rozkvetlých stromů? 

Alternativní styl

Svatbám vládne venkovní styl s chutí skandinávského minimalismu, květin a lesů. Poslední dobou také roste zájem o obnovení lidové svatby, ke které neodmyslitelně patří i staré zvyky, inspirace v krojích a výzdoba z přírodních materiálů. Vše záleží jen a jen na vás. Existuje také možnost zabookovat si svatební koordinátorku, která vám se vším pomůže. 

Tak půl roku před svatbou je vhodná doba k zarezervování fotografa nebo kameramana. Dobrým nápadem je také poohlédnout se po studentech fotografických škol, kterým umožníte praxi a výsledky se dají srovnat s profesionály. Můžete také zvolit variantu pronajmutí foto budky, polaroidů či dronu.

V tomto období je také nejvyšší čas poohlédnout se po svatebních šatech. Princeznám s korzety, šněrovačkami a obručemi v sukních odzvonilo a v kurzu je jednoduchost a krása. Nejčastěji vidíme šaty ozdobené krajkou, dlouhé rukávy i odhalená záda a vlečky. Každá žena ovšem ví, v čem se cítí nejlépe. Šaty si můžete nechat ušít i jednoduše koupit na internetu nebo dokonce půjčit. 

Úzce spjaté s výběrem šatů jsou i varianty účesů. I tady je trendem jednoduchost. Nepravidelné drdoly s volně padajícími pramínky vlasů, copánky, ledabylé účesy a květinová ozdoba ve vlasech. To samé platí i s líčením. Když se nerozhodnete pro variantu domácího účesu a líčení, je třeba se s předstihem objednat na zkoušku do salonu. Nyní byste už měli mít rozmyšleno, zdali chcete družičky a kdo vám půjde za svědka.

Následuje výběr svatebních prstýnků a květinové výzdoby. S květinami sázejte na sezonu, květiny vyjdou levněji a navíc budou působit více svěže. Vaší krativitě se s výzdobou meze nekladou. Udělejte si například den s kamarádkami a vytvořte spolu svatební výzdobu, užijete si spoustu zábavy, kterou spojíte s užitečným.

Jídlo především

Co se týče svatebního menu, místo pětichodového je vhodnější zvolit třeba tříchodové, o to více může kuchař předvést své umění. Pokud se svatba odehrává venku, můžete zvolit i variantu grilování. Jednou z nejdražších položek svatby je také alkohol. Jedním z řešení je domluvit se s barmanem, aby připravoval kokteily na jedné alkoholové bázi nebo podával lehčí varianty, jako jsou pivo, víno a samozřejmě šampaňské.

Hudba často hraje zásadní roli. Nemusíte si objednat zrovna Zlatého slavíka, abyste docílili uspokojivé zábavy. Nejdůležitější je, aby kapela dokázala dokonale podkreslit atmosféru, nastolit intimní náladu nebo rozjet pořádnou párty. Zkuste v tomto případě znovu zabrouzdat do vln mladých umělců, poslouchejte a inspirujte se.

Týden před svatbou je nejvyšší čas upravit poslední formality, ale udělat si také čas pro sebe s těmi nejbližšími. Uspořádejte třeba večírek u nostalgických filmů nebo odjeďte na dva dny do zahraničí. Užijte si poslední svobodné dny.

A co po svatbě?

Nechte si udělat novou občanku a vyřiďte dokumenty, kde je třeba změnit jméno. Zbytky jídla můžete věnovat lidem bez domova. Nevhodné dárky vyměnit a pokud jste ještě nenaplánovali líbánky, je nejvhodnější čas.

Klíčová slova: