Jóga jako životní styl. Můžeme ale díky jejímu cvičení zhubnout a vytvarovat tělo?

Pravidelným prováděním jednotlivých ásán neboli pozic si posílíte a vytvarujete svaly
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Když vás nebaví zumba nebo podobné aktivity představující aerobní trénink, pak možná spíše najdete v sobě nadšení pro jógu. Pomalé cviky a jednotlivé pozice se soustředěním na dech jsou ideální pro toho, kdo si chce protáhnout celé tělo, aniž by se u toho nutně musel hodně zapotit. Jak je však na tom jóga s hubnutím?

Všeobecně můžeme jógu považovat za životní styl, protože se s ní pojí nejen pravidelné cvičení, ale také způsob stravování. Praví indičtí jogíni jsou totiž zpravidla vegetariáni.

Vy pochopitelně nemusíte přestat konzumovat maso, ale vaše jídlo by mělo být vyvážené, střídmé a prosté nezdravých a škodlivých potravin. Vlastně byste se měli držet hesla: Jez do polosyta, pij do polopita. Vzhledem k tomu je také málo pravděpodobné, že by člověk během cvičení jógy tloustnul. 

Různé druhy jógy: Vyberte si ten, který vám vyhovuje

Pravidelným prováděním jednotlivých ásán neboli pozic si posílíte a vytvarujete svaly a vaše tělo bude vypadat opticky štíhlejší a pevnější. Nenechte se však mýlit, že jóga není náročným cvičením. Velmi záleží na tom, jaký druh jógy si pro své cvičení vyberete:

  • hathajóga - jedná se o klasické cvičení jógy s důrazem na správné dýchání. Přitom dochází k snížení napětí i stresu a celkovému uvolnění, jež vedou k poklesu krevního tlaku. Hathajógu lze cvičit v jakémkoliv věku dle svých možností. Každá ásana má svůj specifický účel, přičemž existuje na 384 klasických poloh od těch nejjednodušších až po nejobtížnější. 
  • powerjóga - protahuje a posiluje svaly celého těla. Je více dynamická než klasická hathajóga a rozvíjí koncentraci a ovládání těla. V současném západním světě se jedná o jednu z nejrozšířenějších druhů jógy. 
  • vinyasa jóga - kdo se chce více při cvičení zapotit, vybírá si právě tento druh jógy, jež patří k moderním a atraktivním trendům.

Vedle výše uvedených druhů existuje nejméně další čtyři desítky samostatných klasických škol jógy. 

Hubneme s jógou

Chcete-li však pomocí jógy zhubnout, je třeba se intenzivně věnovat jejímu cvičení. Osprchování a jídlo byste však měli odložit minimálně o jednu až dvě hodiny, aby neklesla metabolická aktivita. Během této doby je vhodné do svého denní režimu zařadit nějakou lehčí činnost. Může jí být práce na zahrádce, jogging, rychlejší chůze nebo běh. Teprve potom byste se měli jít vysprchovat teplou vodou a sprchování zakončit vodou studenou. Nakonec se střídmě najíte s využitím ovocných šťáv, zeleniny nebo ovoce.

Jóga jako filozofie

Jóga bývá mimo jiné nazývána také vědou či filozofií. Je celkem pochopitelné, když propadnete jejímu kouzlu, že se budete snažit upravit také svůj jídelníček a celkově styl života. S jógou se pojí také meditace. Ta sama sice ke tvarování těla a hubnutí přímo nepřispívá, dokáže však navodit pozitivní stav mysli a odbourávat stres a napětí. Je to rozhodně lepší způsob než se vrhnout večer na ledničku a zcela ji vyplenit, abyste si navodili příjemnou náladu. 

Vzhledem k výše uvedenému je zřejmé, že jóga může napomoci vytvarovat tělo a zhubnout. Díky určitým ásanám dochází ke správnému fungování organismu, přičemž některé polohy dokážou také zlepšit zažívání a činnost žláz s vnitřní sekrecí. Tímto pak tělo produkuje více hormonů, což v konečném důsledku vede k vytouženému hubnutí.

Klíčová slova: