Drákula, Banát a plastové peníze. Dovolená v Rumunsku je skvělou volbou, ale pozor na peněženku

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Rumunsko je dozajista pozoruhodnou turistickou destinací, mnoho obyvatel České republiky však neláká. Přitom v něm nalezneme nejen výjimečné horské stezky, ale i slavný hrad, jenž je spojován s Drákulou. Jen s bezpečností a s cestováním je v Rumunsku občas problém.

Když se řekne Rumunsko, většina z nás si asi představí nejdřív Drákulu, pak dlouho, dlouho nic a potom možná diktátora Ceausesca, který byl v roce 1989 popraven i se svou manželkou Elenou. Rumunsko je však země, která toho může nabídnout až překvapivě mnoho – zvlášť v případě, že vlastně tak moc nečekáme.

Do Rumunska se z České republiky dostaneme jak autem, tak veřejnou dopravou (nejčastěji se jezdí přes Budapešť), vzhledem k délce jízdy se však doporučuje let letadlem. Rumunsko je více než trojnásobně velké než Česká republika, proto je potřeba se na cestu předem dobře připravit a rozmyslet si, co chceme navštívit. Jedna z nevýhod této země je totiž ta, že místa, která stojí za návštěvu, jsou nepříjemně roztahaná po celé zemi.

Jedna věc vás zaujme hned při prvních chvílích, které v Rumunsku strávíte. Když si totiž rozměníte peníze – nejlépe samozřejmě eura –, dostanete plastové bankovky, které nelze roztrhnout a nelze je rozmočit. Rumuni se tímto specifikem rádi pochlubí, se skleničkou s vodou a několika leu vás dovedou na pěknou chvíli zabavit. Nutno však podotknout, že na plastové bankovky už přešla i Velká Británie, tudíž trik trochu ztratil na efektu.

Rumunská příroda je především rozmanitá. A znovu lze připomenout, že pokud si ji chcete dosyta užít, výlet si dopředu dobře naplánujte. V Rumunsku můžete strávit mnoho času v horách (tam se ostatně v poslední době vydává turistů čím dál více), stejně tak ale zaujme třeba delta Dunaje, Černé moře či rozmanité přírodní úkazy jako Lacul Dracului neboli Ďáblovo jezero. Za návštěvu rozhodně stojí i solný důl Salina Turda, tam však počítejte s vyšší koncentrací turistů, než je v Rumunsku běžné.

Slavný Banát? 

České turisty samozřejmě dlouho láká slavný Banát – šest vesnic, v nichž žijí čeští obyvatelé. No, slavný… při hovoru s Rumuny zjistíte, že Banát, jak u nás nazýváme oněch šest vesnic, ve skutečnosti je to jeden region Rumunska, vlastně kromě Čechů a českých turistů nikdo moc nezná. To však nic nemění na tom, že pro české turisty je tato oblast mimořádně přitažlivá. A je třeba dodat, že pozoruhodná koncentrace česky hovořících obyvatel není jediným pádným důvodem k návštěvě Banátu. Mimo jiné se tam pravidelně koná hudební festival, na nějž je z Prahy vypravován speciální vlak. Letos můžete tento festival navštívit koncem srpna.

Bram Stoker napsal kultovní knihu s názvem Drákula v roce 1897. Od té doby je tento hororový román znovu a znovu vydáván, dočkal se několika filmových verzí, muzikálových, divadelních… jedná se zkrátka o jeden z nejslavnějších příběhů. V Rumunsku se samozřejmě po stopách Vláda III., jenž je znám též jako Napichovač, můžete vydat. Nejlepší příležitostí je návštěva hradu Bran, který se nachází na cestě mezi Sedmihradskem a Valašskem. Byť na tomto hradě Vlád nesídlil, děsivou atmosféru pocítíte.

Pozor na peněženku

Při pobytu v Rumunsku je třeba dbát na několik věcí. Jednak na to, že veřejná doprava je trochu specifická. Může se vám stát, že vlak, kterému nefunguje klimatizace, pojede šestihodinovou trasu hodin devět, či že vás řidič autobusu doveze tam, kam potřebujete, aniž by tam měl ve skutečnosti namířeno – jen proto, že mu řeknete. Jednoznačnou výhodou jsou levné taxíky.

Druhou a podstatnější záležitostí je bezpečnost. Obecně platí, že ve východním Rumunsku jsou lidé velice vstřícní, ve větších městech však můžete o peněženku přijít velmi jednoduše. Specifikem jsou pak znovu vlaky. Protože spojení někdy jedou přes noc, mnoho kapsářů pravidelně okrádá spící cestující. Proto je dobré mít batoh pod hlavou a cennosti ideálně dobře schované. To je však jeden z mála nedostatků – jinak je dovolená v Rumunsku skvělou volbou.