Výzkum vesmíru pomocí dronu. NASA překračuje hranice možného

Nasa plánuje prozkoumat vesmír dronem
Zobrazit fotogalerii (2)
 

NASA vždy posouvala svým výzkumem a vývojem technologií hranice lidských schopností na novou úroveň. Jeden z podobných případů se týká i nedaleké budoucnosti. K jedné z nejvzdálenějších planet sluneční soustavy chce vyslat dron...

Zkoumat největší měsíc Saturnu Titan pomocí velkého bezpilotního letounu, dronu, má v úmyslu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Přístroj Dragonfly by se měl na cestu vydat v roce 2026 a na místo určení dorazit o osm let později, informovala dnes NASA na svém webu.

Bohatě organický svět Titan vesmírná agentura vybrala jako další cíl bádání ve sluneční soustavě v rámci pátrání po stavebních kamenech života. Rotorový aparát Dragonfly bude po Saturnově měsíci létat a zkoumat různá místa. Měl by zavítat na desítky slibných lokací a zjišťovat, zda na tomto ledovém tělese může existovat mikrobiologický život.

Dron do vesmíru

Dragonfly bude vůbec první zařízení s více rotory, které NASA použije při zkoumání jiného tělesa ve sluneční soustavě. Dron s osmi rotory může při letu úspěšně využít hustou atmosféru Titanu, která je čtyřikrát hustší než ovzduší Země.

Titan je podle vědců analogem Země v raném stadiu a může poskytnout vodítka k tomu, jak vznikl život na naší planetě. "Dragonfly při své základní misi trvající 2,7 roku má probádat různá prostředí od organických dun až po dno impaktního kráteru, kde voda v kapalném stavu a složité organické látky, jež jsou klíčem k životu, kdysi možná desítky tisíc let existovaly společně," uvedla NASA.

Klíčová slova: