Neznámé pražské vyhlídky. Objevte místa, kde se netlačí davy a nabízejí se nádherné pohledy

Zřícenina Baba je místo, kde se u výhledu určitě nebudou tlačit davy
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Není nic lepšího, než se podívat na život z nadhledu. Když se vám to úplně nedaří, můžete to zkusit alespoň skrze dokonalé výhledy na Prahu. Těch se v hlavním městě nabízí hned několik a některé doslova čekají, až je objevíte. O kterých je řeč? 

Cesta za povznášejícími zážitky nemusí být vůbec složitá. Někdy stačí skočit na tramvaj, vzít auto nebo se jednoduše projít a najednou před vámi stojí obraz jako vystřižený z pohlednice. V první řadě je však důležité vědět, kam se vydat.

Jsou samozřejmě osvědčená místa, kde je Praha jako na dlani. Pohled z Letenských sadů, Petřína či Pražského hradu neomrzí nikdy, ale občas je příjemné osvěžit svou znalost Prahy o nová místa, kam se budete s radostí vracet. 

Dobeška

Trošku neprávem je místo na pravém břehu Vltavy ignorováno větším počtem návštěvníků. Na jednu stranu se díky tomu nabízí intimní prostředí, které vybízí k romantické vycházce ve dvou. Branické skály s vrchem Dobeška si prostě říkají o pozornost.

Na Praze 4 je tak schovaný poklad, který je korunován dřevěnou vyhlídkou od architekta a herce Davida Vávry. Velkou část panoramatu si pro sebe přivlastňuje Barrandovský most, ale rozprostřená řeka vaše oči zavede až k Pražskému hradu skrze celé otevřené město. 

Tam nad Prahou

Stačí nelenit a vyšlapat několik metrů do kopce, protože vás následně čeká zasloužená odměna. V podstatě hned naproti Branickým skalám se rozpínají Dívčí hrady. Místo spojené s pověstmi Aloise Jiráska je opravdu unikátní zelenou plochou, která jak kdyby se vznášela nad městem zcela nedotčena nedalekým ruchem. Pokud prahnete po nadhledu, tak tady najdete, co hledáte. 

Vítkov

Monumentální stavba s ještě výraznější sochou Jana Žižky. Dominanta Žižkova je tak trochu paradoxně opomíjena, ale když už se rozhodnete vyšplhat až na vrchol, nabídne se vám neuvěřitelný pohled na město.

Ať už se jedná o výhled směrem do centra, či na nedaleké Olšanské hřbitovy, pochopíte, že jste na opravdu výjimečném místě. Samotný památník nabízí kromě pravidelných výstav i kavárnu s terasou, kde si k výhledu můžete zakoupit i něco na osvěžení. Je až s podivem, jak málo lidí na vrcholku potkáte, protože se zaručeně jedná o jedno z nejzajímavějších míst v Praze. 

Baba

Být nenápadný se někdy vyplatí. Tu pravou kvalitu totiž ocení jen málokdo, ale stojí to za to. Stejně tak je tomu v případě vyhlídky u zříceniny Baba. Místo, které většina zná pouze z dohledu, totiž nenavštěvují davy zvědavců.

Hlavními návštěvníky jsou pejskaři a místní obyvatelé, kteří v těchto místech vyhlížejí do dálky a užívají si netradičního pohledu na Prahu. Řeka, která tančí pod nohama, a zoologická zahrada na dosah ruky. Ve skromné atmosféře domácího území objevíte místo, kam se budete chtít znovu vracet.