Chytré mobily způsobují předčasné stárnutí. Může za to vylučování oxidačního stresu

Světlo ze smartphonů nám škodí víc, než si myslíme
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vzpomenete si ještě, jak jste se v hodinách fyziky učili o různých vlastnostech světla? Jestli ne, nevadí. Naštěstí existují lidé, kteří ano, a dokonce se tím živí. Zabývají se i tím, jak světlo z chytrých mobilů ovlivňuje náš život. Jejich zjištění vás ale nejspíš docela vyděsí.

Pokud patříte mezi lidi, kteří prakticky nedají mobil z ruky a neustále telefonují, posílají zprávy nebo kontrolují Instagram, měli byste přibrzdit. Pozornost, neustále věnovaná smartphonům, vás totiž může přijít pěkně draho. Vědci zjistili, že i krátkodobé působení světla z těchto zařízení zvyšuje reaktivní druhy kyslíku (ROS), a v důsledku toho i předčasné stárnutí pleti.

Není žádným tajemstvím, že změny rovnováhy v jakékoli sféře života obvykle vedou k různým (a často nepříjemným) následkům. V tomto případě způsobuje světlo z mobilních zařízení oxidační stres, což znamená, že pleťové buňky jsou poškozovány v důsledku oxidace. A existuje několik studií, které prokazují souvislost mezi ní a stárnutím.

Testy probíhaly s výrobky Apple

Vědci použili při svém pokusu buňky pojivové tkáně. Nechali je hodinu na světle pocházejícím ze smartphonu, vzdáleném jeden centimetr. Výsledky ukázaly, že ROS vzrostl o 80 až 90 procent u zařízení iPhone 8+, iPhone 6 a iPad.

Než se ale rozhodnete vyhodit svůj mobil z okna, měli byste mít na paměti, že téma stárnutí vlivem elektronických zařízení ještě nebylo zcela prozkoumáno a dlouhodobé účinky tohoto světla ještě nejsou zcela známy. Přesto je ale lepší, pokud si aspoň někdy od podobných přístrojů odpočinete. Koneckonců, stále bychom měli žít hlavně v reálném světě, a ne v tom virtuálním.