Filmy, ze kterých se lidem točí hlava. To nejdivnější, co se kdy objevilo na filmových plátnech

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Měli jste někdy při sledování filmu pocit, že to tak docela nedává smysl? Odcházeli jste někdy z kinosálů zmatení, či dokonce rozhořčení? Zvláštní a nepochopitelné filmy nejsou v současné produkci žádnou výjimkou. A tyto se jednoznačně řadí mezi ty nejdivnější.

Zardoz

Sci-fi snímek z roku 1974 s názvem Zardoz, jehož děj se odehrává v roce 2293, natočil John Boorman. Ten stál mimo jiné za jedním z nejslavnějších zpracování legendy o králi Artušovi, jeho Excalibur spatřil světlo světa v roce 1981. Ve filmu Zardoz sledujeme zdegenerovanou, totalitní společnost, v níž proti sobě stojí dva nesmiřitelné tábory, vše se odehrává ve světě s názvem Vortex pod kontrolou boha Zardoze.

Hlavní hvězdou tohoto filmu, který měl rozpočet jen něco málo přes milion dolarů, je Sean Connery. Ten se, stejně jako režisér John Boorman, vzdal honoráře, aby mohl Zardoz vůbec vzniknout. A můžeme mu za to poděkovat. Dnes tak máme možnost sledovat ty nejšílenější, ale zároveň vizuálně velice pozoruhodné scény v dějinách kinematografie. Obrovská létající hlava, Sean Connery v šílených kostýmech, hlášky jako "The gun is good, penis is evil" (Zbraň je dobrá, penis je zlo), to jsou jen některé šílené taháky tohoto filmu.

Nemůžeme se divit, že Zardoz rozděluje fanoušky na dva nesmiřitelné tábory. Jedni jsou vizuální ujetostí nadšeni, jiní nemůžou filmu (leckdy i režiséru Boormanovi, či dokonce Seanu Connerymu) přijít na jméno. To je však věčný úděl kultovních záležitostí, jejichž úspěch je založen na divnosti. Režisér mimochodem v jednom rozhovoru prohlásil, že v době natáčení užíval velké množství drog a často ani nevěděl, proč kterou scénu vlastně točí.

Black Moon

Film z roku 1975, který režíroval Francouz Louis Malle (mimo jiné má na kontě skvělý Výtah na popraviště), staví na genderové opozici. Ve světě zuří válka mezi ženami a muži a protagonistka putuje krajinou – nutno podotknout, že dost zvláštní – a potkává všemožné postavy – nutno podotknout, že ještě zvláštnější. Třeba jednorožce nebo muže, který komunikuje pouze dotyky.

Dramaturgicky i vizuálně je Black Moon výborně zvládnutý, je však neuchopitelný, nepochopitelný a tak jej jedni milují a druzí nenávidí. A všichni společně nechápou. A to i přesto, že základní vyznění je jasné – kritika genderového útlaku.

The Room

Film The Room je naprostou legendou. Dokonce takovou, že o něm vznikl další film. Snímek The Disaster Artist s podtitulem Úžasný propadák vznikl v roce 2017 a režii, stejně jako titulní roli, měl na starost James Franco, který ve filmu ztvárnil výstředního Tommyho Wiseaua a jeho cestu k natočení snímku The Room.

Tommy Wiseau se narodil v roce 1955 a celý život chtěl být hercem. Problém byl v tom, že vůbec neuměl hrát. Rozhodl se tedy, že natočí vlastní film. Problém byl v tom, že vůbec nevěděl, jak na to. Nicméně měl dostatek prostředků (dlouho se nevědělo, odkud je vzal), a tak mohl natáčení kultovního snímku The Room, který byl uveden v roce 2003, zaplatit sám. Nemusel platit režiséra, film zrežíroval sám. Stejně jako napsal scénář a ujal se titulní role.

Výsledek je dodnes fascinující. Dlouhé a naprosto nepochopitelné scény, postavy, které se v průběhu scénu změní nebo rovnou úplně zmizí, green screen, kam se podíváš.