Zločiny minulosti: Padělatel obrazů byl ve skutečnosti automechanik bez uměleckého vzdělání

Jiří Ptáčník byl expert na valašské mistry
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Někdy policisti během vyšetřování dojdou k velmi překvapivým závěrům, ale ten, který přišel v případu velkého obchodu s padělaným uměním, je opravdu speciální. Malíř, který všechny obrazy vytvářel, byl samouk, jenž se živil jako automechanik. Kolik škody celý gang napáchal?

Že je umění jenom pro vybranou společnost, si může myslet jen domýšlivý snob. Ostatně případ ze Zlínska, kde se v roce 2013 objevilo hned několik malířských plagiátů s milionovými škodami, dokazuje, že za vším může stát obyčejný automechanik. Policie si však s tímto případem prožila své…

Komplikovaný případ

V tomto oboru se jedná o jeden z nejsložitějších případů, který musela policie řešit. Všechny obrazy se prodávaly na Moravě, ale jejich pravý původ byl z druhé strany republiky. Malíř totiž pocházel z Chomutova.

V celém případu figuroval dokonce znalec, který dodával falešné posudky. Odborníci totiž plagiát odhalili velmi snadno. Jak tedy policie rozkryla celou skupinu podvodníků?

Infiltrace

Ten nejlepší způsob, jak získat přehled o nekalých praktikách podezřelých, je jednoduše nahlédnout pod pokličku. Policie se tak rozhodla infiltrovat mezi podvodníky tím, že se vydávali za kupce.

Samotný nákup postupně odhalil jméno znalce, který tvořil falešné a účelové  posudky a hlavně dospěly k onomu malíři z Chomutova. Josef Ptáčník se tak stal předmětem sledování, u kterého se policisté nestačili divit. Jednalo se totiž o bývalého automechanika, který neměl žádné umělecké vzdělání. Talent, který se vše naučil sám.

Statný a holohlavý muž se specializoval výhradně na valašské mistry jako Aloise Schneiderku, Františka Podešvu či Karla Hofmana. Dokonce byl schopný zhotovit i díla Kamila Lhotáka. Jeho obrazy, aniž by o tom samozřejmě věděl, skupoval také poslanec a miliardář Ivo Valenta.

Ptáčník vytvářel dojem starého obrazu následovně. Údajně koupil v antikvariátu za stovku obraz bezcenného malíře i s rámem a následně na něj namaloval valašského mistra. Na povrch se přes novou malbu nahodila tzv. lazura, která vytváří dojem starého a prašného obrazu.

Zátah

Postupně se kolem celé skupiny stahovala mračna. Policejní zásah přišel najednou na třech místech. V Chomutově, kde policie zajistila Josefa Ptáčníka, v Brně, kde se do pout dostal znalec obrazů, který záměrně vytvářel falešné posudky, a třetí zásah probíhal ve Vsetíně, kde byl distributor padělaných obrazů. První dva aktéři byli odsouzeni na 3 až 6 let podmíněně, protože oba v minulosti nevykonali žádný trestný čin. Prodejce byl zproštěn viny vzhledem k tomu, že evidentně vůbec netušil, že distribuuje padělky.

Policie celkem získala 197 plagiátů, které kupcům způsobily škody v hodnotě milionů korun. Tuto sumu musel poškozeným vyplatit sám padělatel Ptáčník. Ten se dnes živí jako řidič kamionu.

Ptáčník se také chlubil, že umí namalovat autenticky i staré holandské mistry. Není radno se povyšovat nad obyčejné profese, protože nikdy nevíte, jak obrovský talent v nich dřímá.