Nový druh pavouka se jmenuje po Karlu Lagerfeldovi

To je teda krasavec, skoro jako slavný návrhář, že?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Nově objevený druh pavouka se tým německých a australských přírodovědců rozhodl pojmenovat po nedávno zesnulém módním návrháři Karlu Lagerfeldovi. Arachnologům drobný australský pavouk prý totiž svým střídmým vzhledem módní ikonu připomínal.

Pavouk objevený v Austrálii se nyní oficiálně jmenuje jotus karllagerfeldi, oznámila univerzita v Hamburku, jejíž vědci se na objevení a popsání nového druhu podíleli. Právě v severoněmeckém městě na Labi se Lagerfeld v roce 1933 narodil.

Hrál všemi barvami

"To zvíře nám barvami a střídmým stylem připomínalo Karla Lagerfelda," zdůvodnil výběr jména člen vědeckého týmu Danilo Harms. "Černé části nohou nám připomínaly například rukavice, které vždy nosil, a obrovské černé oči jeho brýle," vysvětlil. Zatímco ostatní zástupci rodu jotus jsou výrazně barevní - červení či modří - je pavouk jotus karllagerfeldi vzhledem velmi střídmý: tělo má zbarvené černě, hnědě a bíle.

Skákavý pavouk jotus karllagerfeldi je velký pět až osm milimetrů. Badatelé jej objevili poblíž jezera Broadwater v australském státě Queensland. V Austrálii žijí tisíce druhů pavouků. Řadu zástupců tohoto řádu vědci ale zatím nepopsali a některé ani neobjevili.

Německý módní návrhář Karl Lagerfeld zemřel letos v únoru ve věku 85 let. Od roku 1983 řídil světoznámou francouzskou módní značku Chanel.

Klíčová slova: