Zeman odmítl vyřešit krizi, jedná proti ústavě i svým slovům. Babiš s Hamáčkem jako jeho figurky

Zajímavý vzor koberce takhle jednou na důležité schůzce...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kdo si myslel, že schůzka Andreje Babiše a Jana Hamáčka s prezidentem Miloše Zemana pomůže vyřešit současnou krizi, je zklamán. Hlava státu si trvá na svém, změnu v kabinetu neudělá přesto, že dle ústavy by neměl otálet a k výměně ministra na návrh premiéra přistoupit bez zbytečných odkladů. Má-li sociální demokracie poslední zbytek cti, z vlády teď odejde. Co pak? Předčasné volby nebo podpora kabinetu ze strany SPD?

/HLEDÁ SE MINISTR/ Prezident Miloš Zeman opět odmítl vyměnit ministra kultury. Jeho "kůň" Antonín Staněk ve funkci zůstává, Michal Šmarda ministrem zatím nebude. Zeman tak vědomě přispěl k vládní krizi.

Opět dokázal, jak moc hlavě státu dělá dobře držet dění v zemi "pod krkem" a dokazovat si důležitost. Ta je evidentně nesporná, o tom nemůže být sporu. Vychází mu to. Andrej Babiš s Janem Hamáčkem jsou pouhými figurkami na šachovnici vrtošivého pána. Jindy "drsný" premiér vypadá najednou jako hodný beránek. Co za tím asi je? A není to náhodou jen hra a nejde teď jen o to, jak si pánové Zeman a Babiš mezi sebou rozdají karty a kdo z nich má v rukách větší trumfy?

Zeman počítá se schůzkou s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a současným ministrem Antonínem Staňkem (ČSSD) 12. července, na které je plánuje usmířit. "Já jsem přesvědčen, že pan ministr Staněk má odejít," nechal se slyšet Hamáček.

Premiér nadále odmítá řešit situaci kompetenční žalobou na prezidenta. Výhrady k výměnám ministrů podle něj v minulosti měli i Zemanovi předchůdci Václav Havel a Václav Klaus. "Nakonec se to vyřešilo dohodou, nikdy žádný premiér žádné žaloby na prezidenta nepodával."

ČSSD míří z vlády

Vicepremiér se chystá svolat předsednictvo ČSSD. Termín přizpůsobí tomu, aby se na něj mohlo dostavit co nejvíc členů, mohlo by se sejít kolem 15. července. O svém návrhu pro další postup má jasno, plánuje postupovat podle koaliční smlouvy. "Před případnou demisí ministrů ČSSD by předcházelo dohodovací řízení," řekl Hamáček a dodal: "Na rozdíl od jiných budeme respektovat dokumenty, které jsme podepsali."

Babiš "doufá", že se podaří najít řešení, které zachová stávající vládu. Hamáček na to reagoval slovy, že je "menší optimista". "Představuji si, že se domluvíme, aby byli všichni spokojeni, aby vláda mohla pokračovat," vysvětlil předseda vlády.

Předčasné volby? Prý ne

Podle Hamáčka je jediným řešením to, že funkci ministra kultury bude zastávat člověk, kterého v ní chce ČSSD. "Jediným orgánem, který musí posoudit další postup sociální demokracie, je naše předsednictvo," uvedl. Zeman podle Hamáčka v případu výměny ministra kultury postupuje "v jakémsi režimu mimo ústavu", zatímco šéfové koaličních stran se chovají striktně podle ústavy.

"Ve vládě, která se označuje jako protikorupční, by neměl být odvoláván ministr za to, že odhalil korupci ve svém resortu. Prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako vláda odborníků, by neměl být ministrem ten, kdo nezná problematiku svého rezortu," tvrdí zpráva Hradu.

Babiš řekl, že v případě odchodu ČSSD z vlády nepreferuje předčasné volby. Ve Sněmovně by se případně nejdřív ptal jednotlivých stran, jak se k situaci staví a zda by akceptovaly rekonstrukci vlády. "Na základě jejich vyjádření bychom se rozhodli o dalším postupu."

Zeman je mimo ústavu i svůj původní postoj

Staněk podal v polovině května demisi, Zeman ji však odmítl přijmout. Prezident dosud nevyhověl ani návrhu na Staňkovo odvolání, které mu na konci května poslal předseda vlády. Babiš před dnešní schůzkou řekl, že chce Zemana přesvědčit, aby akceptoval nominaci místopředsedy ČSSD Michala Šmardy na Staňkovo místo. Nepovedlo se.

Zeman tak jedná nejen proti ústavním zvyklostem, ale také proti svým slovům. Coby nastupující premiér totiž v roce 1998 řekl: "Pokud jde o nějaké personální veto, myslím si, že by bylo v rozporu s článkem 68 ústavy. Ústava platí pro každého." Na druhou stranu, překvapují vůbec názorové veletoče u pana prezidenta ještě někoho?