Starají se o jejich blízké, vysílají večerní zprávy. V Asii je víra v roboty téměř bezmezná

Robot je schopen své okolí vnímat pomocí senzorů, reagovat na něj, zasahovat do něj, případně si o něm vytvářet vlastní představu, model
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Lidé v Asii už věří robotům dost na to, aby je nechali starat se o své milované a vysílat večerní zprávy. Stopující robot na cestě kolem světa úspěšně projel Německem, Nizozemskem a Kanadou, ale americká část jeho cesty brutálně skončila, když mu usekli hlavu a utloukli ho k elektronické smrti ve Filadelfii.

Ano, my lidé jsme nepředvídatelná a rozmanitá cháska, napsal zpravodajský server Worldcrunch. Je tedy nevyhnutelné, že různé části světa vnímají umělou inteligenci různými způsoby. Toto je způsob, jak pět zemí zapojuje robotiku do své kultury - svým vlastním způsobem.

V Číně jsou roboti přijímáni s otevřenou náručí. Jsou naprogramovaní, aby pracovali jako recepční a myli na domech okna. Státní tisková agentura Nová Čína vyvinula dva moderátory zpravodajství disponující umělou inteligencí (AI). Tito robomoderátoři jménem Sin Siao-meng a Čchiou Chao vznikli podle skutečných lidí. Dokážou napodobit mimiku, jejich pohyby jsou věrohodně "živé" a hovoří čínsky a anglicky.

Pomáhá dětem řešit problémy

Čína také zapojila umělou inteligenci do svého vzdělávacího systému. Robot-učitel Keeko si našel cestu do tříd více než 200 mateřských škol v celé zemi. Dětem vypráví příběhy a pomáhá jim řešit logické problémy. Jeho vzhled je uzpůsobený tak, aby se líbil dětem mladším sedmi let a díky své kulaté hlavě a velkým očím vypadá roztomile.

Japonsko využívá umělou inteligenci k usnadnění takových věcí, jako je praní prádla a péče o starší občany. Zvažuje ale i jejich závažnější využití; japonský vyslanec při OSN před časem hájil využití "zabijáckých robotů" pod lidským dohledem. Podle jeho slov by to v budoucnu mohlo ušetřit náklady a ztráty při vojenských konfliktech.

Země také plánuje zapojit roboty do olympijských a paralympijských her, které se v roce 2020 budou konat v Tokiu. Organizátoři vyvíjejí roboty, kteří mají během této akce pomáhat pořadatelům i návštěvníkům.

Thajsko je "robotí" velmoc

Možná nejvíce ohromující - a nejkontroverznější - roboti na světě jsou v Thajsku. Malá armáda robotů s jasně červenýma očima, oblečená do žlutých stejnokrojů, pracuje ve všeobecné nemocnici v Bangkoku. Převzali tu část práce, kterou do té doby dělaly sestry: přenášejí dokumenty z kanceláře do kanceláře. Nemocnice uvádí, že jejich cílem je zlepšit produktivitu práce v nemocnici, ne snížit počet zaměstnanců či nahrazovat lidské ošetřovatelky.

Zatímco evropští roboti vypadají spíše jako stroje než jako lidé, i tak přebírají některé lidské práce. Umělá inteligence začíná infiltrovat například do kulinárního průmyslu - a francouzští šéfkuchaři by se tak v budoucnu mohli ocitnout bez práce.

Otevře si vlastní restauraci

Robot jménem Pazzi ve francouzském Montévrainu dokáže připravit, nakrájet a naservírovat pizzu během necelých pěti minut. Začínající firma Ekim, která za vznikem třírukého robota stojí, chce do konce roku otevřít další restauraci v Paříži a ve Val d'Europe.

Američané jsou možná nejméně otevření vůči zapojení robotiky do každodenního života. Podle studie washingtonského ústavu Brookings Institution z roku 2018 se 61 procent dospělých uživatelů internetu cítí v přítomnosti robotů nepříjemně. V dalším průzkumu 84 procent dotázaných jednoznačně uvedlo, že nemají zájem o robota, který by jim pomáhal s péčí o jejich blízké.

Přesto umělá inteligence do amerického zdravotnictví pronikla. Někteří lékaři maximalizují svůj čas tím, že se spojují s nemocnicemi prostřednictvím konferenčního video-hovoru, při němž se jejich tvář objevuje na obrazovce robota vysokého 168 centimetrů.