Chcete vědět, co si lidé myslí? Čtěte z řeči jejich těla

Nohy na stole jsou známkou neúcty
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Asi každému z nás by se někdy hodilo číst druhým lidem myšlenky. Někteří k tomu používají svoji intuici, pokud ale nejste dostatečně vnímaví, nezbývá vám nic jiného než se naučit spolehlivě číst řeč těla. Naštěstí to není tak těžké, jak se na první pohled zdá.

Uvádí se, že více než 55 % informací získáváme prostřednictvím neverbální komunikace. Výraz tváře, gesta a další pohyby nám tak často můžou odhalit, co si osoba, se kterou mluvíme, doopravdy myslí. A to i navzdory tomu, že někdy říká něco úplně jiného.

Připomeňte si nejtypičtější nonverbální gesta a zjistěte, co znamenají.

Ruce zkřížené na prsou

Jde o jedno z nejpopulárnějších gest. Není divu, že se v tomto postoji cítí většina lidí velmi pohodlně – pomáhá jim totiž distancovat se od ostatních, a navíc tak vyřeší problém, kam s prázdnýma rukama. Člověk kříží ruce nejčastěji ve chvíli, kdy je podrážděný nebo se necítí v naší společnosti příjemně.

Tření brady

Lidé to dělají ve chvíli, kdy se snaží učinit nějaké rozhodnutí. Mohou se přitom dívat nahoru, dolů, do stran… ale na vás nejspíš vůbec ne. Často totiž moc nevnímají, co se děje kolem, a jsou pohrouženi hluboko do svých myšlenek.

Zavírání očí

Pokud někdo při rozhovoru s vámi zavírá oči, měli byste mít na paměti, že se snaží schovat před vnějším světem. Neznamená to, že se vás dotyčný bojí. Pravděpodobnější je, že se s vámi necítí dobře, a když zavře oči, je to pro něj, jako byste na chvilku zmizeli.

Okusování nožiček brýlí

Jakmile uvidíte člověka, který si hraje se svými brýlemi nebo okusuje jejich nožičky, snažte se ho nenápadně povzbuzovat a podporovat. Podvědomě se totiž něčeho obává a okusování předmětů ho uklidňuje. Připomíná mu to totiž pocit bezpečí z doby, kdy ho kojila jeho matka. Okusování tužek, per, cigaret a podobně znamená většinou totéž.

Podpírání obličeje

Člověk, se kterým mluvíte, najednou proplete prsty na rukách a položí si na ně bradu. Víte, co to znamená? Obecně se tohle gesto používá k přilákání opačného pohlaví. Ukazuje tím zcela tvou tvář, přitahuje k ní pozornost, jako by říkal „To jsem já. Můžeš si se mnou dělat, co chceš.“ Muži by si měli tohle gesto zapamatovat, aby zachytili správný okamžik, kdy vyslovit ženě kompliment. V takovou chvíli totiž pravděpodobně padne na úrodnou půdu.

Kontrolování postoje

Je to doména žen, které hovoří s mužem, o kterého mají zájem. Prozradí se tím, že se velmi hlídají a často kontrolují svůj postoj nebo způsob, jak sedí. Narovnávají se, aby zvýraznily prsa, překřižují nohy a svírají ruce v klíně. To vše je známkou velké náklonnosti k člověku, se kterým mluví.

Naklánění dopředu

Když lidé mají někoho rádi a chtějí s ním navázat hlubší kontakt, obvykle se naklánějí směrem k němu, tedy dopředu. 

Opírání o židli

Jakmile se někdo, s kým mluvíte, odtáhne a opře o opěradlo židle, je to jasná známka toho, že ho komunikace s vámi už nebaví. Možná se ve vaší přítomnosti necítí dobře nebo jen doufá, že změníte téma hovoru.

Pohupování na nohou

Jde o klasické nervózní pohupování ze špiček na paty a zpátky. Možná vás překvapí, že to nedělají jen děti, ale i někteří dospělí. Ukazují tím, že jsou něčím znepokojeni.

Sevření dlaně oběma rukama

Čas od času narazíte na člověka, který vám nejen podá ruku, ale navíc ji stiskne tou druhou. Dává tím najevo, že si vás váží a že mu můžete důvěřovat.

Podání ruky s dotykem

Někteří lidé se při podání ruky dotknou druhou rukou vašeho lokte či ramene. Takové narušení osobního prostoru znamená, že nemají dostatek lidské komunikace. Čím blíž k vám přistoupí, tím víc potřebují něčí společnost.

Upevňování kravaty

Význam tohoto mužského gesta se liší podle situace. V přítomnosti dámy může signalizovat, že se mu dotyčná žena líbí. Často to ale znamená, že se muž necítí dobře, možná proto, že lhal, a jediné po čem touží, je odejít z místa, na kterém se právě nachází, ať je to kdekoli.

Nohy na stole

Takové gesto vyjadřuje spoustu věcí: nevychovanost, neúctu, snahu ukázat, kdo je tu šéf. Psychologové tvrdí, že pokud se v této pozici cítíte dobře, měli byste takhle odpočívat pouze u sebe doma.

Hrátky s botou

Překřížené nohy jsou jednou z nejatraktivnějších ženských pozic. Pokud si v ní navíc žena hraje s botou (nechává ji spadnout z paty a pohupuje s ní), snaží se muže upozornit na své nohy. Naznačuje tím, že je klidná a uvolněná, a dává tím muži „zelenou“.

Oční kontakt

Říká se, že oči jsou okna do duše, a to z nich dělá ideální způsob mezilidské komunikace. Můžete si z nich přečíst všechny emoce, které člověk, se kterým hovoříte, cítí. Často se vyplatí pozorovat případné rozšíření nebo zúžení zorniček. To první znamená, že má o vás člověk velký zájem (můžeme to vídat u zamilovaných lidí), to druhé, že je naopak naštvaný.