Komentář: Nebezpečný Zeman chce dát nesolidnímu Rusku české jaderné elektrárny

Za každou vyrobenou kilowatthodinu elektřiny odvádí ČEZ 5 haléřů na tzv. jaderný účet, kde se shromažďují prostředky na uložení vyprodukovaného radioaktivního odpadu a jeho přepracování
Zobrazit fotogalerii (3)
 

/KOMENTÁŘ/ Porušování ústavy ze strany prezidenta České republiky Miloše Zemana má mít pokračování a jasný cíl. Neposlušné ministry ČSSD nahradit svými loutkami. Hlava státu již uvedla, že v případě odchodu sociální demokracie z vlády nebude nutné vytvoření nového kabinetu, ale pouze jeho rekonstrukce. 

V praxi by to mohlo znamenat, že Hrad by na post vnitra dosadil výrazně proruského Martina Pecinu a ministrem zahraničí by se měl stát v podstatě zástupce Číny v České republice Jan Kohout. To může být s velkou pravděpodobností součástí dalšího výrazně protičeského a kolaborantského úmyslu Miloše Zemana.

Jestliže by ve vládě posílili jeho lidé, tak by měl větší šanci na to, aby s jejich pomocí protlačil výstavbu nových reaktorů v jaderných elektrárnách v Dukovanech a Temelíně ruskou státní společností Rosatom na základě pouhé vládní dohody bez výběrového řízení. To by ovšem nebylo vůbec dobré pro Českou republiku.

Odstrašující příklad Maďarska

Varovat by nás měl příklad Maďarska, které Rusům svěřilo výstavbu své jaderné elektrárny ve městě Paks, ovšem na základě pro Budapešť velmi nevýhodné smlouvy. Podle ní Rusko postaví dva nové bloky za cenu 12,5 miliardy eur (v přepočtu cca 312,5 miliardy Kč), které také z 80 % zaplatí. Maďaři pak budou dluh splácet jednadvacet let bez ohledu na termín dokončení elektrárny.

Maďarská strana také skoro nemůže kontrolovat průběh a financování stavby a smlouva je pro ni téměř nevypověditelná. Už nyní je jasné, že cena bude daleko vyšší než původních 12,5 miliardy eur. Stavět se mělo začít už v minulém roce, nyní to však vypadá, že nejdříve se začne teprve v roce 2020, ale spíše ještě později. 

Jen hlupáci se nepoučí

To všechno jsou jasná a nezpochybnitelná fakta, která jasně dokazují, že Rosatom je nesolidním partnerem nedodržujícím platné dohody. Proto je důležité, aby česká strana svěřila dostavbu svých jaderných elektráren někomu jinému.

Jenom hloupí lidé se neumí poučit z chyb, které jsou navíc v tomto případě více než jasné. A je to také další důvod, aby protesty proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi pokračovaly i nadále. 

Michael Pánek (ODS),
středočeský krajský zastupitel

Klíčová slova: